promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tengernyi magyar szenved ebben a betegségben, ami nagyon veszélyes lehet – elmondjuk, hogy ismerd fel!
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A refluxnak van egy kevésbé látványos kistestvére is.

Bizonyára sokak számára ismerős a reflux betegség, mely nagyon meg tudja keseríteni a napokat. A fájdalmas gyomorégés, az öklendezési érzés, a gyomorfájás, gyakori böfögés, mind a reflux roppant kellemetlen tünetei.

Ám létezik a refluxnak egy másik alfaja is, a csendes reflux.

Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa, így jellemzi a csendes reflux tüneteit – írja az Egészségkalauz.

A betegség a felsorolt típusos tünetek nélkül is fennállhat, így jellegzetesen nem emésztőszervi tünetek hátterében is meghúzódhat, úgy mint krónikus köhögés, rekedtség, torok köszörülés, gombócérzés, orrmelléküreg-gyulladás.

Ez azért történhet mert a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a torkot és a gégét is irritálja. Mivel sem a gége, sem a torok nem ellenállók a savassággal szemben, így gyakran jelentkeznek olyan tünetek, amelyek nem az emésztéshez, hanem a légutakhoz kapcsolódnak.

A reflux miatt nem alszunk jól?

Egy másik érdekes összefüggés, amikor a beteg napközben erős fáradtságérzésre panaszkodik, hiába kerül ágyba este időben, napközben továbbra is egyre kialvatlanabb. Ennek oka is lehet a néma reflux, amely a betegnél egyedül éjszaka okoz tüneteket.

Fekvő testhelyzetben a savas gyomortartalom könnyebben visszaáramlik, ez okozhat alvászavart. Az alvászavar megnyilvánulhat nehezebb elalvásban, éjszakai felébredésekben vagy az alvás közben fellépő légzéskimaradásban, azaz alvási apnoeban.

„Ugyanakkor a reflux ún. mikroébredéseket is okozhat, amikor az érintettek ténylegesen nem ébrednek fel, csak az alvásuk felületes marad, a mély alvás periódusok száma csökken, így az alvásuk nem pihentető”

– magyarázza dr. Sárdi Krisztina. Hiába alszanak tehát eleget, reggel és napközben fáradtságtól szenvednek.

Helicobacter pylori fertőzés a refluxtüneteinek hátterében

A H.pylori egy baktérium, amely gyulladást okozhat a gyomorban, valamint gyomor és nyombél fekélyek kialakulásához is vezethet. A felsorolt panaszok esetén, amint módunk nyílik rá, érdemes elvégezni ennek kivizsgálását is, így rövid időn belül juthatunk eredményhez, amivel kizárhatjuk, vagy megerősíthetjük a kórokozó jelenlétét.

A H.pylori vizsgálata egy kilégzéses teszt segítségével történik, az izotópos vizsgálat előtt egy kapszulát kell a betegnek bevennie, majd bele kell fújnia egy e célra kifejlesztett eszközbe. A levegőminta alapján a diagnózis azonnal megállapítható.

A Helicobacter pylori vizsgálata a baktérium jelenlétét mutatja ki a szervezetben, egy gyors és fájdalommentes lehetőség azok számára, akik a felsorolt tüneteket észlelik magukon. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, a H.pylori fertőzés kezelése antibiotikummal történik. A reflux diagnózisához azonban ennél összetettebb vizsgálatokra is szükség lehet.

 

 

Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás