promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lépj a gyógyulás mezejére: íme egy reflux diéta, ami csökkenti a tüneteket
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A lakosság körülbelül 20%-a gastrooesophagealis reflux betegségben (GERD) szenved, amely egy krónikus savas reflux betegség. Nagyon erős fájdalommal jár, de mutatjuk a megoldást.

A savas reflux (gyomorégés) előfordulása nem szokatlan, most már nagyon sokan kellemetlen érzést, puffadást éreznek minden étkezés után. Nem ritka, hogy a refluxos betegek émelyegnek de akár még hánynak is étkezés előtt. 

Normális esetben a nyelőcső záróizom (egy izmos cső, amely átengedi a táplálékot a gyomorba, majd összezárja, hogy megakadályozza, hogy visszajusson) védi a nyelőcsövet a gyomorsavtól. Ha azonban a záróizom ellazul, az étel felfelé nyomódhat a meglazult nyíláson, és savas refluxot okozhat.

Az étrend fontos szerepet játszik a savas reflux tüneteinek szabályozásában, lényegében speciális diétával teljesen kordában tartható a betegség.

Ételek, amelyek gyomorégést okozhatnak. Az általánosan ismert, hogy gyomorégést kiváltó élelmiszerek a nyelőcső záróizom ellazulását és az emésztési folyamat késleltetését okozzák, így az étel tovább marad a gyomorban.

Ami ilyenkor a legrosszabb: zsír-, só- vagy fűszertartalmú ételek,

például:

  • sült étel
  • gyors kaja
  • pizza
  • burgonya chips és egyéb feldolgozott snackek
  • chili por és bors (fehér, fekete, cayenne)
  • zsíros húsok, például szalonna és kolbász
  • sajt

továbbá:

  • paradicsom alapú szószok
  • citrusfélék
  • csokoládé
  • borsmenta
  • szénsavas üdítők

A mértékletesség kulcsfontosságú, mivel sok ember nem tudja vagy nem akarja teljesen elhagyni ezeket az ételeket. De próbáljuk meg elkerülni, hogy késő este, közelebb lefekvés előtt fogyasszuk a problémás ételeket, hogy ne a gyomrodban üljenek, majd este feljönnek a nyelőcsődbe, amikor lefekszel. Az is fontos lenne, hogy többször keveset együnk.

Ételek, amelyek segítenek megelőzni a savas refluxot

  • egy tál banán
  • zabpehely
  • magas rosttartalmú élelmiszerek

A rostos ételektől jóllakottnak érezzük magunkat, így kisebb az esély a túlevésre, ami gyomorégést okozhat. 

Egészésges rost élelmiszerek:

  • teljes kiőrlésű gabonák, például zabpehely, kuszkusz és barna rizs.
  • gyökérzöldségek, például édesburgonya, sárgarépa és cékla.
  • zöld zöldségek, például spárga, brokkoli és zöldbab.
  • egy tál vegyes dió

Lúgos ételek: Azok az ételek, amelyeknek alacsony a pH-ja, savasak és nagyobb valószínűséggel okoznak refluxot. A magasabb pH-júak lúgosak, és segíthetnek ellensúlyozni az erős gyomorsavat. A lúgos ételek közé tartoznak:

  • banán
  • dinnyék
  • karfiol
  • édeskömény
  • diófélék
  • egy tál vágott görögdinnye

Vizes ételek: A sok vizet tartalmazó élelmiszerek fogyasztása hígíthatja és gyengítheti a gyomorsavat. Válasszuk ezeket az ételeket:

  • zeller
  • uborka
  • saláta
  • görögdinnye

A gyomorégésben szenvedők általában savlekötőkhöz, vény nélkül kapható gyógyszerekhez nyúlnak, amelyek semlegesítik a gyomorsavat. De bizonyos ételek fogyasztása is enyhítheti a tüneteket, ezért javasoljuk a fenti ételek fogyasztását és a mozgást, pár nap alatt jobban lehetünk. Nekem segített.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás