promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sorsfordító változás Magyarországon: új fejezet nyílik hazánk történetében
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kormány jelenleg is dolgozik az új szabályokon, de a változás időpontja már fix.

A Parlament 2021 februárjában elfogadta, hogy a hulladékgazdálkodás számos területét szabályozó törvény alapján Magyarország is bevezeti a sok európai országban már alkalmazott visszaváltási díjat az egyszer használatos italcsomagolásokra. Ide artoznak az üveg és PET palackok, valamint az alumínium dobozok. A csomagolóanyagok pontos körét, valamint a részletszabályozásokat a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg.

Az egyszer használatos italcsomagolások Magyarországon 2024. január 1-jétől lesznek visszaválthatóak, azt pedig, hogy milyen szabályai lesznek a betétdíj bevezetésnek, még egyelőre nem tudni; a kormány jelenleg is dolgozik rajta. Maga a törvény egyébként a visszaváltási rendszer keretfeltételeit szabályozza, egyben azt is részletezi, hogy a visszaváltási díjas rendszert konceszsziós társaság fogja működtetni, beleértve a kapcsolódó kommunikációt, a pénzügyi koordinációt és elszámolást, a jelentéstételi rendszer működtetését, a hulladék gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és kezelésre történő átadását.

A polimerek.hu cikkéből kiderül, hogy ez a társaság az elszámolóházon keresztül szedi be a gyártóktól a rendszer felállításához szükséges csatlakozási és a működtetést fedező szolgáltatási díjat, valamint az egyutasok visszaváltási díját is. Ennek a társaságnak az a feladata, hogy automatákat és kézi berendezéseket szerezzen be, telepítsen, valamint üzemeltessen.

A Magyar Állam 2022-ben írt ki koncessziós pályázatot a hulladékgazdálkodásra, amit a MOL nyert meg: ez azt jelenti, hogy 2023. július 1-jétől nem kevesebb, mint 35 évig a MOL végezheti az évi közel 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését, továbbá gondoskodnia kell annak kezeléséről.

A rendszer első ütemében 2023. július 1-től indul a tesztüzem, az egyutas műanyag- és üvegpalackok, valamint a fém italdobozok országos szintű visszaváltását 2024. január 1-től kell biztosítani. Ezután kerül megvalósításra a társított, rétegzett italkarton csomagolások és a használt sütőolaj visszavétele.

Mint köztudott, az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó irányelv szerint 2025-re a műanyag italpalackok 77 százalékát, 2029-re pedig a 90 százalékát vissza kell gyűjteni. Emellett a kereskedelmi forgalomba kerülő PET palackoknak 2025-től 25 százalékban, 2030-tól viszont már 30 százalékban másodnyersanyagból kell készülni.

Jelenleg Magyarországon legalább másfél milliárd PET palackot hoznak forgalomba évente, aminek a 70 százalékát soha nem hasznosítják újra, hanem szemétlerakókban, hulladékégetőkben, rosszabb esetben a folyókban vagy az erdőben kötnek ki. Persze nem csak a PET palackok esetében ilyen katasztrofális a helyzet: a drága, valamint nagy energia- és nyersanyagigényű aludobozoknál is ez a helyzet nálunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás