promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató: valami pontosan előre jelezhette a törökországi földrengést, de nem figyeltünk rá
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A természet megpróbál gondoskodni rólunk.

Elképesztő erejű földrengés pusztított a napokban Törökország és Szíria határvidékén, a szakembereket is meglepte a természeti csapás intenzitása. Legutóbb 25 ezer áldozatról szóltak a hírek, és a mentőcsapatok lassan letesznek arról, hogy bárki élve előkerüljön a romok alól.

A földmozgások kegyetlensége abban rejlik, hogy egyelőre képtelenek vagyunk előre jelezni a bekövetkezésüket. Nyilván sokat segítene, ha pár órával korábban figyelmeztetni lehetne az érintett területek lakosságát, ám a tudomány jelenleg még nem képes ilyen bravúrokra.

De lehet, hogy maga a természet igen. A Twitteren ugyanis futótűzként kezdett el terjedni az a videó, amelyet állítólag közvetlenül a természeti csapást megelőzően rögzítettek. Ezen furcsán viselkedő, hangosan káráló, idegesen repkedő, majd százával a fákra telepedő madarakat láthatunk Törökország egyik, a csapásban érintett településén.

A rövidke film valódiságát egyelőre nem igazolták, kérdéses tehát, hogy valóban a napokban született-e. Ha igen, akkor jól tesszük, ha gyorsan elsajátítjuk az állatok „beszédét”, mert ezek szerint a szárnyasok valóban rendelkeznek egy különleges érzékkel a földrengések előrejelzésére.

Ez egyébként nem lenne nagy csoda, ugyanis már Krisztus előtt 373-ban feljegyezték az ókori görögök, hogy a kutyák, patkányok, kígyók és menyétek már napokkal azelőtt elhagyták Helike városát, hogy azt gyilkos földrengés sújtotta volna.

1805-ben Nápolyban történt pusztító földmozgás, és néhány perccel korábban a marhák bőgni kezdtek, a birkák és kecskék kergetőztek, a kutyák vonyítottak, de a szárnyasok is nagy zajt csaptak. Modern vizsgálatok szerint az állatok akár 20 órával korábban képesek jelezni a baj közeledtét, érdemes lenne tehát figyelnünk a jeleikre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás