promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megindult az újabb orosz támadás, Putyinnak alighanem ez az utolsó esélye Ukrajna legyűrésére
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Intenzívebbé váltak a harcok Kelet-Ukrajnában, hamarosan újra teljes erővel dúl majd a háború.

A tél elején mindenki arra számított, hogy a tavaly február óta dúló orosz-ukrán háború legalább fegyverszünethez, vagy akár békekötéshez vezet a hideg évszakban. Ehelyett azonban tovább folytak a harcok, igaz, változó hevességgel, és néhány helyen patthelyzet is kialakult a küzdő felek között.

Sejteni lehetett azonban, hogy újabb vihar készülődik, az oroszok ugyanis a szélcsendet mozgósításokra, illetve a soraik rendezésére használták fel. Elemzők úgy vélték, hogy tavasszal indul meg az újabb offenzíva, és legalább a nyárig biztosan eltart az Ukrajna elleni háború.

Ehhez képest a támadók most mindenkit megleptek, hiszen úgy tűnik, hogy a rettegve várt újabb orosz attak elkezdődött. A mozgolódás a Donyecktől északra lévő Bahmut városánál a legerősebb, és bár az oroszoknak egyelőre nincsenek nagy nyereségeik, az ukránok szerint a harcok igen intenzívvé váltak abban a térségben.

A támadás északról indult, az ellenség által birtokolt Kreminnából. Február 9-én éjszaka indultak meg a hadműveletek, ám a védők egyelőre képesek tartani a pozícióikat. Az oroszok friss erőket és új harci eszközöket vetnek be, ami kétségkívül előnyt jelent, de időközben az ukránok is jól haladtak a mozgósítással, és egyre komolyabb nyugati fegyvereik vannak.

Az invázió megindulásának tényét támasztja alá az is, hogy az orosz zsoldban álló Wagner-csoport szintén Bahmut körül gyülekezik. A hadművelet korai megindítását alighanem a szokatlanul enyhe időjárás is segítette. Első lépésként a támadók feltehetőleg a szakadár Donyeck és Luhanszk megyéket akarják teljesen a fennhatóságuk alá vonni.

A végére egy új, lírai szám Putyinról a Pet Shop Boys-tól:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás