promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kivédhetetlen orosz fölény következik a háborúban, de Putyin még nem dörzsölheti a markát
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pontosan látjuk a háború menetét.

Két hét múlva kereken egy éve zajlik majd az orosz-ukrán háború, amelyben – nem túlzás ezt állítani – eddig lényegében egyetlen napra sem csillant fel a fegyverszünet, békekötés lehetősége. Vajon mire számíthatunk a folytatásban? Ennek megválaszolására vállalkozott egy európai uniós elemző.

Gustav Gressel szerint a közelgő újabb orosz invázió alighanem kézzelfogható részsikereket hoz majd a támadóknak. Arra viszont aligha lesznek képesek, hogy a megszerzett területeket hosszabb távon megtartsák, így pedig különösen nincs értelme az elképesztő vérontásnak.

Putyin elnök nyilvánvalóan arra számított, hogy az ukránok előbb-utóbb önként megadják magukat, vagy pedig a védelmük összeomlik. A folyamatos nyugati támogatásnak köszönhetően ez azonban nem történt meg, és most úgy tűnik, hogy Zelenszkijék a „végtelenségig” képesek lesznek eredményesen harcolni az oroszokkal szemben.

Gyakran felmerülő lehetőség, hogy Fehéroroszország is be fog kapcsolódni a háborúba, ám az elemző szerint ez még a tavasz folyamán sem fog bekövetkezni, nehezen lenne ugyanis kivitelezhető. Ha az oroszok ezt terveznék, akkor máris jelentősebb katonai egységeket vonnának ott össze, így azonban az ötlet csak riogatás marad.

Putyin komolyan bízik az újabb és újabb mozgósításokban is, ám valljuk be, ezzel csak egyre képzetlenebb, tapasztalatlanabb erőket tudnak bevonni a háborúba, és így minden újabb támadási hullám a korábbiaknál gyorsabban fog elenyészni.

Az oroszok ugyanakkor – minden korábbi jóslat ellenére – nem fogytak ki mára a munícióból, változatlan hevességgel képesek a csapásmérésre. Ebben talán az Észak-Koreából érkező lőszerszállítmányok is segítségükre vannak. És egyre több modernebb, T-72B3 és T-90M tankot vetnek be a csatatereken, amelyekkel természetesen eredményesebben támadhatnak.

Mi következik mindebből? Gustav Gressel szerint az, hogy a háború még jó ideig itt tombol az északkeleti szomszédunkban. Oroszország legalább a nyár elejéig folyamatos támadásban marad, aztán újra kifogy a szuflából. A túlzott erőfeszítésük akár eredményre is vezethet, de az bizonyos, hogy sebezhetőbbé is teszi őket az ukrán ellencsapásokkal szemben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás