promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Komoly vizsgálat vár Biden amerikai elnökre, 80 évesen felmérik a szellemi képességeit
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az elnök indulni akar a 2024-es választáson is.

Aki már élt a rendszerváltás előtt, az biztosan emlékszik Ronald Reagan amerikai elnökre, aki 1981 és 1989 között, két cikluson keresztül volt hivatalban. 78 évesen távozott a magas posztról, de akkor már gyakran számított tréfálkozások célpontjának. Róla járta az a vicc, hogy amikor kigyulladt a Fehér Ház könyvtára, az elnök mindkét könyve porrá égett, ráadásul az egyik még ki sem volt festve.

Lassan Joe Biden jelenlegi elnök is hasonló élcek szereplője lesz, látványos memóriazavarai, valamint alkalmanként kissé zagyva beszédei felvetik a kérdést, hogy kereken 80 évesen vajon alkalmas-e még a posztra, illetve feltétlenül indulnia kellene-e a 2024-ben esedékes újabb elnökválasztáson.

Míg Reagan már a hidegháború végén, az enyhülés időszakában nem sok vizet zavart, addig Biden az orosz-ukrán háborúval súlyosbított, igen feszült nemzetközi helyzetben talán nem a legjobb választás lenne a folytatásra.

Most is óriási a „para”, hogy a február 16-án sorra kerülő, kötelező fizikai-szellemi felmérésen vajon csont nélkül átmegy-e. A Fehér Ház már így is csalt egy kicsit, hiszen a prezidentnek január végéig teljesítenie kellett volna az „alkalmasságit”, de a procedúrát végül sikerült pár héttel odébb tolni.

Az eredményt majd az elnök orvosa, Dr. Kevin O’Connor teszi közé, és persze szemernyi kétségünk sem lehet afelől, hogy tökéletes képet fognak festeni Bidenről, ha éppen ezt kívánja meg az aktuális politikai érdek. Újságírók a doktorhoz nem is intézhetnek kérdéseket, ami Amerikában azért szokatlan eljárásnak számít.

A sajtó ellenzéki része máris azon morfondírozik, vajon hogyan teljesít majd a 80 éves elnök a kognitív teszten, amely a memóriával, fókuszálással és gondolkodási készségekkel kapcsolatos problémákra világíthat rá.

Biden az egyik látványos bakiját tavaly szeptemberben követte el, amikor egy konferencián a nyilvánosság előtt kereste Jackie Walorski kongresszusi képviselőnőt, aki alig egy hónappal korábban vesztette életét autóbalesetben, és az elnök természetesen még részvétet is nyilvánított a családjának.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás