promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vége: visszavonulnak az ukránok, feladták védelmi vonalukat
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az oroszok bejelentették az ukrán hadsereg visszavonulását.

Lassan egy éve tart már a háború Oroszország és Ukrajna között. Mint arról a The Guardian is beszámolt, Amerika több, mint 2 milliárd dollár értékű katonai segélyt fog küldeni Ukrajna számára, ami várhatóan tartalmaz majd nagyobb hatótávolságú rakétákat, valamint egyéb lőszereket és fegyvereket.

Az a hír is elterjedt, hogy a nyugati országok F-16-os vadászgépeket is szállítanak Ukrajnába, de Joe Biden amerikai elnök hétfőn este a Fehér Házban cáfolta ezt. Ugyanakkor hozzátette, hogy továbbra is tárgyalnak az ukránokkal a fegyverigényeiket illetően. Az Egyesült Királyság is tagadta, hogy vadászgépeket küldenének a frontra, mondván az F-16-osok "kifinomult berendezések, amiket nem célszerű Ukrajnába küldeni".

Lengyelország viszont úgy tűnik, hajlandó lenne F-16-osokat küldeni, de Mateusz Morawiecki miniszterelnök kikötötte, hogy Lengyelország kizárólag a NATO-szövetségesekkel egyeztetve lépne fel.

„Közösség által ellenőrizve” ikon
 

Mindeközben egy komoly fordulat is beállt a fronton, ugyanis az oroszok nemrég az ukránok visszavonulásáról adtak hírt, ugyanis a több, mint kétharmadrészt orosz ellenőrzés alá került Zaporizzsja megyében az ukránok feladták az első védelmi vonalukat, és a második-harmadik vonalban kiépített állásaikba vonultak vissza.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja az állította, hogy az orosz hadsereg a közelmúltban kilenc települést foglalt el ezen a frontszakaszon. A politikus kijelentette, hogy a Zaporizzsjában indításra kerülő ukrán offenzívával kapcsolatos tervek ezáltal ideiglenesen meghiúsultak.

Elemzők szerint az oroszok újabb nagyszabású támadásokkal sújthatják Ukrajnát a következő néhány hónapban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás