promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Őrület, mit műveltek a tankjaikkal a belgák, ezért nem tudnak most Ukrajnának segíteni
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen a történet, és persze üzlet van mögötte.

Az orosz-ukrán háború kapcsán sokan megfeledkeznek arról, hogy miközben a vérontás egyeseknek elképesztő traumával és felfoghatatlan személyes tragédiákkal jár, mások ugyanakkor hatalmas üzletet képesek csinálni belőle.

Egy belga cikk a napokban szellőztette meg, hogy az ország pár éve 15 ezer eurós darabárért – mondhatni bagóért – adott el tankokat, ám azokat most a háborús feszültség növekedése miatt jobbnak látná visszavásárolni. Csakhogy a vevők sem estek a fejük lágyára, a harckocsik darabjáért most 500 ezer eurót kérnek.

A NATO-országok napjainkban egymást felüllicitálva próbálnak segítséget nyújtani Ukrajnának, a németek és amerikaiak tankokat, a franciák páncélozott járműveket, a hollandok pedig légvédelmi rakétarendszereket küldenek a szorongatott északkeleti szomszédunknak, miközben a belgák némileg habozni tűnnek. Most már azt is tudjuk, miért: elkótyavetyélték, aminek most jó hasznát lehetne venni.

„Nem adhatunk többet, mint amink van. Amikor miniszter lettem, a raktáraink szinte teljesen üresek voltak. Nincs tankunk, amit Ukrajnának adhatnánk”

– jelentette ki őszintén Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter asszony. Elárulta, hogy Tournai mellett egy raktárban több száz katonai jármű porosodik, köztük több tucat Leopard 1-es tank, azok viszont már magánkézben vannak, miután egy Freddy Versluys nevű fegyverkereskedő megvásárolta őket a hadseregtől.

Most a belga kormányzat azon ügyködik, hogyan tudná visszaszerezni őket, a magas ár azonban mindenkit fejvakarásra késztet. Ráadásul a tankokat nem ártana majd átvizsgálni, hiszen ha műszaki problémájuk van, és a csatatéren lerobbannak, az katasztrofális következményekkel járhat az ukránokra nézve. A belgák tehát egyelőre „csak” 93,8 millió eurós hadisegélyt küldtek Ukrajnának, és most azon fáradoznak, hogy az eladott tankjaikat is a rendelkezésükre bocsáthassák.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás