promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló titkot őriz egy kínai piramis, olyan dolog lapulhat benne, amelytől mindenki retteg

Sokkoló titkot őriz egy kínai piramis, olyan dolog lapulhat benne, amelytől mindenki retteg

Élet

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ezt még lehet maga Indiana Jones sem merné bevállalni.

1974-ben minden idők egyik legfontosabb régészeti felfedezésére bukkantak a kínai Shaanxi tartomány egy szerény mezőjén. Egy agyagsereg tűnt fel a semmiből, aminek az volt a célja, hogy őrizze Qin Shi Huang közeli mauzóleumát.

A Qin-dinasztia félelmetes első császára időszámításunk előtt 221 és 210 között uralkodott. Hogy felfedezték a nyughelyét, azt a modernkori régészet egyik nagy szenzációjának tartották. Kína első császárának sírját nagy misztikum lengi körül, és a feltárása még Indiana Jonesnak is alaposan feladná a leckét.

A mauzóleumot körülvevő nekropolisz (városokon kívül elhelyezkedő temető) nagy részét feltárták, de magát a császár sírját soha nem merték bolygatni. Szóval senki sem nézett be ebbe a sírba több mint 2000 éve, miután a rettegett császárt bezárták oda.

A félelem egyik fő oka, hogy a régészek aggódnak amiatt, hogy az ásatás miképpen károsíthatja a sírt. Az IFLScience magazin a cikkében felhozta példának Heinrich Schliemann hibáját, aki Trója városának 1870-es években végzett ásatásai alatt siettségében szinte minden leletet elpusztított, ami az útjába került.

A másik ok már tényleg kalandfilmbe illő dolog, mivel a sír felnyitása halálos veszélyekkel is járhat. Sima Qian ókori kínai történész mintegy 100 évvel Qin Shi Huang halála után írt beszámolójában kifejti, hogy csapdákat helyeztek el, amiknek a célja, hogy megöljenek minden betolakodót.

„A kézműveseknek megparancsolták, hogy készítsenek számszeríjakat és nyílvesszőket, amik bárkire lőnek, akik belépnek a sírba”

- olvasható a beszámolóban, ami még a mérgező higanyt is megemlíti, ami elöntheti a régészeket. Nagy kérdés tehát, hogy mikor kukkanthatunk be az első kínai császár nyughelyére.

Borítókép:  Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás