promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szemet vetett Nyugat-Ukrajnára Lengyelország? Durva provokáció történt
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Félreérthető képek kerültek nyilvánosságra.

A lassan egy éve tartó orosz-ukrán háborúban jó néhány félrevezető hír, dezinformáció elhangzott már, ám ezek hozzátartoznak az efféle fegyveres konfliktusok természetéhez. A cél az ellenség félrevezetése, esetleg elbizonytalanítás általi meggyengítése.

Némelyik pletyka Magyarországot is érinti, ezek hivatalos kommentálása azonban mindeddig elmaradt a hazai kormányzat részéről, és ez alighanem így van jól. Az egyik visszatérő szóbeszéd az, hogy orosz győzelem esetén Magyarország és Lengyelország is részesülhet az újra felosztandó Ukrajna területéből, ám ez nyilvánvalóan olyan fejlemény volna, amit a nyugati hatalmak egyértelműen visszautasítanának.

A napokban újra a lengyeleken volt a sor, most őket keverték olyan hamis híresztelésbe, amely után magyarázkodniuk kellett. A közösségi médiában ugyanis megjelent egy részlet egy olyan időjárás-jelentésből, amelyen Lengyelország térképe már ukrán területekkel együtt látható.

Tévedés kizárva, hiszen az ukrán Lviv neve már bőven Lengyelországon belül olvasható. A hajdani Lwów arról nevezetes, hogy 1918-ban ott kiáltották ki a független Nyugat-Ukrajnai Köztársaságot, előtte viszont hosszú ideig a lengyelek kezén volt a város.

A Kárpáthír nevű ukrajnai magyar oldal szerint több lengyel politikus is igyekezett azonnal cáfolni a dolgot, véleményük szerint egyszerűen meghamisított képek kerültek ki a közösségi médiába. Egy államtitkár szerint Oroszország hónapok óta támadja Lengyelországot a digitális térben, nincs tehát semmi meglepő ebben a provokációban sem.

„Sokan úgy vélik a térkép miatt, hogy Lengyelországnak területi követelései vannak Ukrajnával szemben. A csatorna azonban tagadja, hogy hamis térképet használtak volna az adásban. Közleményükben azt írták, hogy a felvételeket megvágták, és az egész egy Photoshop-manipuláció. Leszögezték: sohasem sugároztak ilyen jellegű tartalmat, a történteket a Kreml propagandájának tartják”

– olvasható a Kárpáthíren.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás