promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kíméletlenül kidobják a frontra a kárpátaljai magyarokat az ukránok? Itt a valós helyzet
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Közel egy éve tart a háború Oroszországgal.

Az orosz-ukrán háború hamarosan újabb fejezetéhez érkezik, hiszen a támadók a hírek szerint újabb nagyarányú offenzívára készülnek. Ezúttal a Krím, a Donbasz és Fehéroroszország irányából, aminek egyfajta előjele lehet a minapi rakétatámadás-sorozat Kijev ellen, bár azt az ukrán légvédelem meglehetősen hatékonyan hárította el.

A harcok kapcsán gyakran felmerülő kérdés a kárpátaljai magyarság sorsa. Nincsenek könnyű helyzetben, annak ellenére, hogy Ukrajna nyugati részét egyelőre kevésbé érintik a csatározások. Viszont felröppent a hír, hogy az ukránok kemény kényszersorozást hajtanak végre a Kárpátalján, kifejezetten „vadászva” az országban élő kisebbségekre.

Részben érthető, hogy ebben a helyzetben minden Ukrajnában élő férfira szükség van, tekintet nélkül a nemzeti hovatartozásra, de persze akkor sem megengedhető, hogy a sorozók kifejezetten a kisebbségekre utazzanak ezen a téren – már persze, ha igaz a pletyka. A megbízható, tájékozott információforrásnak számító Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő is utánajárt a témának.

„Kérdéseket kapok a kényszersorozásokról Kárpátalján. Röviden: nem célzottan a magyarokra utaznak, hanem mindenkire. Cigány, ukrán, ruszin – mindenkit visznek, akit találnak. Nem igaz, hogy a magyar falvakban több razzia lenne, de vannak razziák, tény, és előbb kezdték, mint a hegyvidéki falvakban – valószínűleg praktikus okokból”

– olvasható a szakember Facebook-oldalán, ahol azt is megerősítette, hogy egy magyart talán pár nappal hamarabb visznek be az ukrán seregbe, ám aránykülönbség nincs. Az is érthető, ha a nagyvárosokat az ukránok jobban kímélik, hiszen az oroszok ugyanezt teszik Moszkva vagy Szentpétervár esetében.

„A most kényszersorozottak könnyűlövész szerepkörben, egy heti gyorstalpaló után kerülnek ki a frontra. A 128 komplex dandár (volt), ott katonai szakképzettség nélkül nem érnek semmit. Szidjuk a Wagnert, hogy a börtöntöltelékeket küldik előre. No, itt a területvédelem megy a darálóba, hogy a valamelyest értékes egységeket meg tudják tartani a nyugati technika tömeges beérkezéséig”

– tett hozzá még egy érdekes adalékot Demkó Attila.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás