promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszélyben a női kezek, súlyos betegséget okozhat egy kedvelt szépészeti eljárás
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A körmösöknek át kell gondolniuk az általuk használt gépek előnyeit és hátrányait.

A nők többsége legalább olyan rendszerességgel jár megcsináltatni a körmeit, mint amilyen gyakran felkeresik a fodrászaikat. Bőven akadnak olyanok, aki hetente váltogatják a körmeik színét, pedig ez a művelet nem feltétlenül teljesen biztonságos.

Egy friss kutatás szerint az UV-fényt használó körömszárító gépek roncsolhatják az emberi DNS-t, vagyis állandó mutációt okozhatnak. Ez persze elsősorban a fiatalabb hölgyeket rémisztheti meg, akik gyerekvállalás előtt állnak, hiszen a genetikai módosulások az utódokat is érinthetik.

A kutatók már régóta gyanakszanak az UV-re, de most született meg az első olyan tanulmány, amely valóban igazolja az általa kiváltott sejtkárosodást. Extrém esetben a tartós besugárzás akár rákot is okozhat, jó lesz tehát vigyázni ezekkel a lámpákkal.

Az egereken, majd embereken is elvégzett kísérletek során tartósan olyan UV-sugárzásnak tették ki a tesztalanyokat, amilyeneket a körmösök gépei bocsátanak ki magukból. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy már 20 perc után 20–30 százalékos volt a sejtelhalás mértéke, három egymást követő kezelés után pedig mindez 65–70 százalékra ugrott.

„Ezen a ponton csupán azt tudom javasolni az érintetteknek, hogy mérlegeljék az ezzel járó kockázatot”

– nyilatkozta óvatosan egy kutató, aki persze nem akarta elriasztani a nőket a körömszárítástól, de nem hallgathatott annak rizikójáról sem. További vizsgálatokra van szükség az elmélet alátámasztására, és az is kérdés, hogy a szépségipar hajlandó-e megfontolni az első riasztó eredmény tanulságait.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás