promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért fontos, hogy a kakid ne tűnjön el azonnal a vécében? Erre nem is gondolnál
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Európai–amerikai szembenállásról van szó.

A fürdőszobában történő dolgokat a legtöbb ember szemérmesen kezeli, pedig néha ezekről is érdemes beszélni. Például arról, hogy miért létezik kétféle vécécsésze a világon, és milyen haszna van az egyiknek a másikkal szemben.

A különbséget a legtöbben európai–amerikai szembenállásként írják le, mert valószínűleg nem tudják, hogy Magyarországon egyszerre van jelen a kétféle „trónszék”. De mi ez a titokzatos különbség?

Csupán annyi, hogy az egyik fajta vécécsésze „polcos” kialakítású, vagyis a széklet nem tűnik el azonnal a mélyén, hanem ott várakozik, amíg a vécékefével távozásra nem késztetjük. Erről szól a német származású Feli videója is, aki 2016 óta él Ohióban, és akkor alaposan meglepődött, hogy másfajta vécécsésze-kialakítás is létezik.

A „polcos” változat ugyanis német találmány, és ez terjedt el egy időben Európa nagy részén, köztük Magyarországon is. Nem is gondolnánk, mennyivel előnyösebb a másiknál: egyrészt elkerülhető általa a kellemetlen csobbanás, amit viccesen Poszeidón csókjának is szoktak nevezni, másrészt pedig lehetőséget teremt arra, hogy nagydolog után megvizsgálhassuk a székletünk színét, állagát, állapotát.

Ez sokkal fontosabb, mint gondolnánk, hiszen a gyors szemrevételezéssel akár különféle betegségek jeleit is észrevehetjük. Némi szépséghiba, hogy a kaki eltávolítása nehezebb, és a szaga is terjengősebb.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a klasszikus és igazán jó német típusú vécék extra „szívóhatással” rendelkeznek, vagyis nem jelent számukra gondot a végtermék eltávolítása az öblítés során. És vannak jó néhányan, akik a „munka” megkezdése előtt vécépapírt terítenek a „polcára”, mert így a széklet minimális nyomot hagy.   

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás