promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ukrajna hónapokon belül csúfosan elveszítheti a háborút? A CIA egykori stratégája meghökkentő bejelentést tett
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Volodimir Zelenszkij által vezetett ukrajnai hadierők rövid időn belül elveszíthetik az orosz-ukrán háborút - vélekedik az egykori CIA stratéga.

Döbbenetes, de hamarosan elérkezünk a szomszédunkban zajló háború egy éves évfordulójához. Az utóbbi hónapokban Putyin is elismerte, hogy rövidebb és hatékonyabb harcokat szerettek volna folytatni, nem számítottak ekkora ukrán ellenállásra - bár ezt főleg az USA segítő kezével magyarázza -, és több régióban és kritikusnak nevezte az állapotokat.

Pár napja az ortodox karácsony alkalmából 36 órás tűzszünetet rendelt el Putyin, azonban egyes információk szerint Herszont ezalatt az idő alatt is robbantásokkal sújtották az orosz kormányfő csapatai - Zelenszkij ki is jelentette, hogy Oroszország ismét bebizonyította, hogy nem lehet bennük megbízni.

A háború következő szakasza a szövetségesek bevonásával dőlhet el, Putyin egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát Kínával és Fehéroroszországgal, miközben Zelenszkij Joe Biden amerikai elnöknél tett látogatást. James G. Rickards, a CIA egykori stratégája szerint azonban rövid időn belül eldőlhet a háború sorsa.

„Ukrajna nem nyeri meg a háborút, épp ellenkezőleg, csúnyán el fogja veszíteni. Az ukrán győzelmek döntő többsége szinte védetlen állások ellen történt, amelyeket az oroszok gyakorlatilag feladtak.

8-10-szer több katonát veszítenek a háborúban az ukránok, mint Oroszország"

- fejtette ki véleményét Rickards, amely igencsak szembe megy a nyugati sajtóorgánumok becsléseivel.

A herszoni területekkel kapcsolatban például viszonylag nehéz azt állítani, hogy Oroszország önként és dalolva adta volna fel a regionális fővárost, hiszen hosszú heteken át zajlott a visszafoglalási kísérlete Ukrajnának, mielőtt az orosz hadierők a kivonulásuk előtt gyakorlatilag ellehetetlenítették és tönkretették a régió infrastruktúráját.

Rickards szerint a katonavesztési arányt nem lesznek képesek hosszú távon túlélni Zelenszkij csapatai, és a téli időszakban megfigyelhető lelassuló háború a 2023-as év második felére sebtében eszkalálódhat Putyinék javára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás