promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin súlyos beismerő vallomást tett, hosszú ideig elhúzódhat az orosz-ukrán háború?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A napokban felszólalt az orosz-ukrán háborút illetően Putyin és Zelenszkij is, évzáró ünnepi beszédükben.

A múlt héten felkapta a fejét a világsajtó arra, hogy Putyin a már megszokott speciális katonai hadművelet" helyett véletlenül a háború szót használta. Politológusok szerint csupán nyelvbotlás volt, aminek külön pikantériája, hogy Oroszországban már több ezer embert börtönöztek be hasonlóért.

Miközben Zelenszkij az orosz katonák felé intézett egy elég erős beszédet, Putyin a saját háza táján sepregetett. Hosszú hónapok mellébeszélése után kijelentette, hogy a katonai harcok nem éppen úgy alakulnak, ahogy azt előre eltervezték. Sőt, egyenesen úgy fogalmazott, hogy több régióban is kritikus a helyzetük. Az orosz elnök kijelentései előrevetítik, hogy még hosszú hónapokig elhúzódhat a háború.

De azért úgy tűnik, bizakodó is az orosz vezér, legalábbis beszédében próbálta ezt sugallni.

„A nyugat hazudott a békéről. Együtt legyőzzük az előttünk álló nehézségeket, és győzni fogunk a családainkért és Oroszországért”

- szólalt fel Oroszország kormányfője. Az utóbbi hetekben Putyin belengette az atomháborút is, azonban úgy fogalmazott, hogy bár mindent meg fognak tenni hazájuk védelméért, nem ők lesznek az elsők, akik bevetik majd a „piszkos fegyvert".

Az újévben a háború egyébként a szövetségesek bevonásával gyűrűzhet tovább. Putyin a napokban szorosabbra fűzte katonai kapcsolatát Kínával, az év utolsó napjaiban pedig látogatást tett a szintén hírhedt Lukasenkához. Ezzel szemben Zelenszkij ellátogatott az USA-ba, Joe Bidenhez.

Biden elnök biztosította támogatásukról Ukrajnát, Zelenszkij pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy egy hajóban eveznek, és közösen fognak győzelmet aratni Putyin agressziójával szemben.

„Köszönjük Biden elnök szavait, ő egy igazi vezető. Ahhoz, hogy szembeszálljunk az ördöggel, elengedhetetlen, hogy a nevén nevezzük a dolgokat. Köszönjük az Egyesült Államok eddigi támogatásait, amelyekre sürgősen szükségünk lenne ismét, hogy megelőzzük a további tragédiákat”

- nyilatkozott Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás