promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drámai: Putyin újabb országot csatolna be a háborúba
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Putyin utazására felkapta a fejét a világsajtó. 

Vlagyimir Putyin a tegnapi napon Minszkbe látogatott, hogy Aljakszandr Lukasenkával, Fehéroroszország köztársasági elnökével tárgyaljon az orosz-ukrán háború fejleményeivel kapcsolatban. A találkozó hatására egész Európa felhúzta a szemöldökét, hiszen vészjóslónak bizonyulhat a kettejük egyre szorosabb és bensőségesebb kapcsolata.

Ukrajna és Kijev attól tart, hogy Moszkva meggyőzi legközelebbi szövetségesét arról, hogy belépjen a háborúba. Putyin 2019 óta először járt Belaruszban, miközben újabb dróntámadások érték Kijevet, amelyek ismét kulcsfontosságú infrastruktúrákat károsítottak meg. Hétfőn egyébként a fehéroroszok hadgyakorlatozásba kezdtek Oroszországgal egyetemben, ami rátett még egy lapáttal a találgatásokra. 

„Megállapodtunk abban, hogy továbbra is mindent megteszünk országaink biztonságának érdekében. A katonáink kiképzése, harckészültségük növelése és a rendszeres közös hadgyakorlatok a hadműveleti eljárásaink részét képezik"

- nyilatkozott Putyin Minszkben és hozzátette, Fehéroroszország a legközelebbi szövetségesük és stratégiai partnerük.

[[c1]]

Az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy nem szeretnék bekebelezni Lukasenkáékat, és megvádolt névtelenül olyan ellenségeket" is, akik gátat szabnának Oroszország és Belarusz integrációjának.

„Határaink védelme az elsőszámú prioritásunk. Minden lehetséges helyzetre fel kell készülnünk"

- szólalt fel Zelenszkij, Ukrajna elnöke az ügyben.

Megeshet tehát, hogy a háború a közeljövőben tovább gyűrűzik, és újabb fél száll be a konfliktusba. Arra volt már példa, hogy Lukasenka megengedte, hogy orosz hadierők tízezrei vándoroljanak át Ukrajnába Fehéroroszországon keresztül. Korábban azonban úgy fogalmazott, hogy szerinte túlságosan elhúzódik a háború, illetve direkt módon egyelőre még nem szállt be a harcokba.

„Putyin látogatása arról árulkodik, hogy előkészíti a terepet egy megújított offenzívára. Feltehetően Észak-Ukrajna irányába, 2023 telén"

- fogalmazott egy amerikai szakértő.

Arról egyébként folytattak már kutatásokat Belaruszban, hogy mit szólna a lakosság ahhoz, ha Lukasenka háborús színtérre vezetné őket: a lakosság 90%-a nem venne részt a konfliktusban, és ebbe Lukasenka szimpatizánsai is beletartoznak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás