promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Oroszország megfenyegette Amerikát, beláthatatlan következmények lehetnek ebből
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amerika rémisztő fenyegetést kapott az oroszoktól.

A napokban a CNN az internetes oldalán írta meg több kormányzati forrásra hivatkozva, hogy az amerikai vezetés Patriot-típusú légelhárító rakétarendszereket szállítana Ukrajnába. Ezek a tervek már a véglegesítésnél tartanak, és már csak az elnöki jóváhagyás szükséges ahhoz, hogy el tudják kezdeni a szállítást. Ukrajna egyébként régóta kéri Amerikát, hogy küldjenek nekik olyan nagy hatótávolságú, légelhárító rakétarendszert, ami semlegesíteni tudja a ballisztikus rakétákat, amik most főként az ukrán energiaellátást sújtják, hogy áram és fűtés nélkül maradjon a lakosság.

Az amerikaiak tervéről természetesen a Kreml is értesült, Dmitrij Peszkov szóvivő úgy reagált erre, hogy Oroszország bármilyen, Ukrajnának adott Patriot-rakétát legitim célpontnak tekintenek.

Oroszország washingtoni nagykövetsége gyakorlatilag megfenyegette Amerikát, hogy ha bármilyen Patriot-rakétaszállítás indul Ukrajnába, az "megjósolhatatlan következményekkel" járna. Emellett hangsúlyozták, hogy ha megszületik ez a megállapodás Amerika és Ukrajna között, akkor az "egy újabb provokatív lépés lesz az amerikai kormányzat részéről".

Az orosz külügy véleménye szerint Washington stratégiája nem csak az orosz-amerikai kapcsolatokban okozott óriási károkat, de további kockázatot teremt a globális biztonságot tekintve is.

Mindeközben az amerikai védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy az Egyesült Államok januártól a fegyveres katonai kiképzés mellett többszintű műveleti képzésben is részesíti az ukrán fegyveres erők tagjait. A tervek szerint havonta nagyjából 500 ukrán katonának nyújtanak oktatást azért, hogy segítsék az ukrán haderők képességeinek erősítését. Április óta már mintegy 3100 ukrán katona részesült amerikai kiképzésben, aminek nagy része az Egyesült Államok által az ukrán haderő rendelkezésre bocsátott fegyverek kezelésére irányult.

Pat Ryder dandártábornok tudatta, hogy ezek a képzések várhatóan az Egyesült Államok hadseregének németországi létesítményeiben lesznek, és az amerikai haderő európai, illetve afrikai parancsnokságának kiképző katonái fogják tartani. A védelmi miniszter hozzátette, hogy a tanfolyam a fegyveres kiképzéssel fog majd indulni, amit a műveleti képzések követnek.

[[cikk2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás