promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin súlyos bejelentést tett - 10 éve nem volt példa hasonlóra, a szövetségesei is vakarják a fejüket
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke a napokban tartotta volna meg a szokásos nagyszabású évzáró sajtótájékoztatóját.

Az orosz vezérről legutóbb akkor írtunk, amikor nemes egyszerűséggel pár napja megfenyegette Európa jelentős részét, miszerint aki bevezeti az uniós moszkvai nyersolajexport ársapkáját, annak nem fog a továbbiakban országa eladni. A döntése természetesen még nem végleges, azonban tanúbizonyságot tett arról, hogy nem félemlítik meg őt az egyre súlyosbodó szankciós csomagok. 

A tél beköszönte egyébként döntőnek bizonyulhat az orosz-ukrán háború kimenetelét illetően, hiszen a hírek szerint az orosz hadierők morálja a padlót súrolja, illetve a meleg öltözékekben is hiányt szenvednek. Ukrajnát ezzel szemben sorozatos légicsapások sújtják, és folyamatosan küzdenek Zelenszkij csapatai azért, hogy Ukrajna energiahálózata és infrastruktúrája ép maradjon. 

Szinte mindenki arra számított, hogy a gyakran órákon át tartó évi sajtótájékoztatóját a napokban megtartja Putyin, azonban ez elmarad, 2012 után először. Maratoni diskurzust szokott folytatni ilyenkor az újságírókkal, azonban Dmitrij Peszkov, elnöki szóvivő bejelentése alapján erre nem kerül idén sor.

Hozzátette azért azt is, hogy nem kizárt, hogy a tudósítók elé áll még 2022-ben az orosz elnök, és később ígért tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy Putyin mikor intéz beszédet a Szövetségi Gyűléshez, tehát a parlament két házához. 

„Az alkotmány előírásai szerint még az év vége előtt megtartja beszédét Vlagyimir Putyin. Nagy újévi fogadás viszont ezúttal sem lesz a Kremlben"

- tette hozzá a szóvivő, utalva arra, hogy puritánabb lesz a megszokottnál az idei ünneplés az orosz politikai színtéren. Putyin szimpatizánsait igencsak meglepték a fejlemények, azonban az okok egyértelműnek tűnnek.

Nyugati források szerint az elnök azért törölte el a sajtótájékoztatóját, mert nem szeretne az utóbbi idők kudarcairól mesélni a sajtónak. Ritka alkalmak egyike egy hasonló esemény, amikor külföldi riporterek számára is esély nyílik arra, hogy kérdezhessenek Putyintól. Általában ilyenkor a Kreml és kormányfő intézkedései direkt módon kerülnek a terítékre, így nem meglepő, hogy Putyin el szeretné kerülni a kellemetlenebb kérdéseket. 

2001 óta egyébként 17 hasonló sajtótájékoztatót tartott, 2008 és 2011 között hagyta csupán ki, amikor miniszterelnöki titulussal rendelkezett.

[[c2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás