Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Orbán Viktor egykori bizalmasa szerint ez várhat az árstopra januártól

Orbán Viktor egykori bizalmasa szerint ez várhat az árstopra januártól

Élet

Orbán Viktor egykori bizalmasa szerint ez várhat az árstopra januártól

Élet

Promotions 18:48

Erős képet vázolt Orbán Viktori egykori bizalmasa, a második Orbán-kormány energetikáért felelős helyettes államtitkára, Holoda Attila. Az energetikai piac szakértője szerint januárban kivezetik a benzinárstopot a piacról. 

A fokozódó áruhiány miatt rákényszerülhet a kormány a benzinárstop kivezetésére, amelyet Holoda Attila szerint az is alátámaszt, hogy a Mol már többször jelezte, hogy az ársapka megszűntetése megoldaná a benzinproblémákat Magyarországon.

Az Mfor-nak adott interjújában a volt helyettes államtitkár kiemelte, hogy a kirakós egy fontos darabja az is, hogy az ársapka bevezetése óta a Mol egyedül látja el a benzinkutakat üzemanyaggal, előtte viszont ez nem így volt, hiszen a hatósági árak bevezetése előtt a vállalat az összes magyarországi benzinkút a 70 százalékát szolgálta ki. Beszélt arról is, hogy a vállalatnak plusz teher az, hogy 30 százalékkal több üzemanyagot kell szállítania, a helyzetet pedig tovább tetézi, hogy Magyarországon nőtt az üzemanyag-fogyasztás 20 százalékkal nőtt a tavalyi adathoz képest, szerinte a benzinársapka bevezetése miatt. 

"Az elmúlt években átlagosan 5 millió liter üzemanyag fogyott naponta Magyarországon, az utóbbi időben azonban az ársapka hatása miatt 8 millió is gazdára talál, míg tavasszal, amikor az emberek megrohamozták a kutakat, akkor ez közel 15 millió literre ment fel"

- részletezte Holoda Attila. És ez még nem minden. A szakértő beszélt arról is, hogy az Európai unió szankciói tovább nehezítik a helyzetet, ugyanis, ha életbe léptetik az orosz olaj elleni embargót, a Mol a két uniós országból működő finomítójából nem lesz képes ellátni azokat az országokat sem, amelyekben a vállalat finomítói vannak, nemhogy a többit. Arra a kérdésre, hogy a kormány januártól teljes mértékben kivezeti-e az üzemanyagár-stopot, azt mondta, 

"Sajnos, ezt ma még nem lehet tudni, holott mind a Független Benzinkutak Szövetsége, mind a Mol tett javaslatot a kivezetésre".

A szakértő szerint hosszú távon nem megoldás a kiskereskedelmi ár lenyomása, szerinte célzottabb intézkedésekre lenne szükség, ugyanis sokan inkább a piaciárat is megfizetnék és esetleg ülnének autóba kevesebbet azért, hogy ha feltétlenül szükséges, biztonsággal meg tudják tankolni az autójukat. 

Borítókép: Profimedia/illusztráció