promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen: Ukrajna már ellentámadásra készül, lassan orosz területre is áttevődhetnek a harcok
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ukrán infrastruktúra elleni támadásra adnának csattanós választ.

Nagyot fordult a világ február vége óta, amikor is Oroszország azzal a szándékkal támadta meg Ukrajnát, hogy térdre kényszeríti szomszédját, és egy vele „barátságosabb” rezsimet juttat ott hatalomra. Mára azonban az üldözőből üldözött lett, Putyin elnök csapatai lassan a 2014-ben megszállt Krímből is kiszorulnak.

Sőt, jelenleg úgy áll a helyzet, hogy Ukrajna – a folyamatos nyugati felfegyverzésnek köszönhetően – akár ellentámadásba is átmehet. Lényegében erre buzdítja őket Edgars Rinkevics lett külügyminiszter is, aki egészen kemény hangú beszédet intézett kollégáihoz a bukaresti NATO-találkozón:

„Engednünk kellene az ukránoknak, hogy olyan fegyvereket használhassak, amelyekkel az orosz területen lévő, ellenséges rakétabázisokat és légi bázisokat támadhassák.”

A külügyminiszter ezt arra válaszul tartaná elfogadhatónak, hogy az oroszok immár az ukrán infrastruktúra teljes megsemmisítésére törekszenek, életveszélybe sodorva a kemény tél előtt energia nélkül maradó civil lakosságot.

A megfelelő fegyvereket persze a nyugatnak kellene biztosítania, ám ehhez egyelőre a főerőknek számító amerikaiaknak sem fűlik a foguk. Érthetően nem akarnak megkockáztatni egy feltehetőleg még keményebb válaszlépést, amit Putyinból az orosz területek támadása váltana ki.

„A szövetségeseknek nem kellene félniük a háború eszkalálódásától”

– fűzte még beszédéhez a lett külügyminiszter, olyan tónusban, mint akinek semmi sem drága, de itt azért tényleg megfontoltabb lépésekre van szükség. Ukrajna jelenleg 100–120 kilométeres körzetben képes csapást kifejteni, a nagy (300 km) hatótávolságú rakétákkal azonban mindez rögtön megváltozna. A szövetségesek egyelőre nem bocsátanak a rendelkezésükre földi csapásmérő repülőket és vadászgépeket sem.

Zelenszkij ukrán elnök ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy „hatékony ellenintézkedésre” készülnek Oroszország ellen a polgári lakosságot terrorizáló cselekményeik miatt. Elmondása szerint „újfajta megoldásokat” terveznek, ami eléggé vészjóslóan hangzik.

Részleteket természetesen nem árult el, de itt alighanem újfajta fegyverek bevetése éppúgy szóba jöhet, mint terrorcselekmények végrehajtása orosz területen. Jelenleg mintegy 6 millió ukrán van mindenféle energia nélkül, miközben közelít az arrafelé nem ritkán -20 fokos fagyokkal járó tél.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás