promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin rátett még egy lapáttal, a legpusztítóbb orosz fegyverek jelentek meg a fronton
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A sorozatvetők ereje a nukleáris fegyverekével ér fel.

A február óta tartó orosz-ukrán háború hevessége mit sem csillapodott az utóbbi időkben, egyelőre úgy tűnik, hogy egyetlen fél sem hajlandó a békés közeledésre és legalább egy fegyverszünet megkötésére.

Elemzők szerint Putyin elnök számára a harcok befejezése immár nem opció, hiszen nem engedheti meg magának, hogy egy háborúban vesztes vezetőként könyveljék el. Nincs más választása, mint fokozni a támadást, és ehhez az oroszok már a legdurvább fegyvereiket veszik elő.

Ilyenek a sorozatvető rendszereik, amelyek közül a Szmercset 2016 legvégén váltották le a modernebb és nagyobb hatótávolságú 9K515 Tornádó–Sz rendszerre, és Szíriában már ki is próbálhatták. Ez a korszerűsített változat csaknem kétszeres hatótávolságú az elődjénél, akár 120 kilométerre lévő célpontok is támadhatók vele.

Mindez ráadásul nem megy a pontosság rovására, mint korábban, ugyanis a Tornádók a GLONASS műholdas navigációs rendszer jelei alapján végzik a pályakorrekciót, így néhány méteres célpontok megsemmisítésére is alkalmasak.

A rendszer tehát párba állítható az amerikai HIMARS nagy hatótávolságú precíziós rakétarendszerekkel, amelyekből az USA már a nyár folyamán küldött egy tucatot Ukrajnának, akiknek a katonái így képesek voltak orosz lőszerraktárakat és parancsnoki állásokat megsemmisíteni mélyen a frontvonal mögött – olvashattuk akkor a Portfolio.hu oldalon.

A 300 milliméteres rakéták kilövésére alkalmas orosz Tornádók szintén feltűntek a nyáron a hadszíntéren, de akkor még igencsak limitált darabszámban. Most viszont a hadvezetés bejelentette, hogy újabb sorozatvetőket vezényeltek a frontra.

„A rakétacsapások többnyire a polgári célpontokat érik, főleg a vízellátó és áramszolgáltató rendszereket pusztítják… Létezik kimondottan harckocsik és lövészpáncélosok elleni harci rész is. Ennek hatszáznál is több repesze még a 160 milliméter vastag homogén páncélt is átüti”

– olvasható az Infostart elemzésében. Hat darab ilyen sorozatvető teljes tűzerővel több tíz hektárnyi területet tud letarolni, képes megállítani egy egész hadosztályt, sőt elpusztítani egy kisebb várost, ezért a harci ereje szinte egy nukleáris fegyverével ér fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás