promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zelenszkij orbitális bejelentést tett: közel a háború vége?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mióta az orosz hadierők visszavonultak Herszonból, sokan találgatják, mikor érhet véget az orosz-ukrán háború, amelynek már a 265. napját éljük. Ezúttal az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij tett egy jóslatot.

Ukrajna elnöke a G20-csúcstalálkozón úgy fogalmazott, hogy több kritikus feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy a háború befejeződjön. Először is, Oroszországnak el kell ismernie Ukrajna területi függetlenségét, vissza kell vonultatnia valamennyi csapatát az ukrán térségekből, illetve kompenzációs díjat kell fizetnie Putyinéknak az okozott károkért. Arról már beszélt a napokban Zelenszkij, hogy a herszoni infrastruktúra óriási károkat szenvedett, mivel az orosz csapatok a kivonulás előtt tönkrevágták a fűtési rendszert, a kommunikációs egységeket, az energiahálózatot, és gyakorlatilag mindent mást, ami élhetőve tesz egy nagyvárost. 

Zelenszkij hétfőn sokak meglepetésére feltűnt Herszonban, égy így nyilatkozott:

„Herszon regionális fővárosának a visszafoglalása az első lépcső a háború vége felé vezető úton. Megyünk tovább előre, készen állunk a békére, békére egész Ukrajna számára."

Joe Biden, az USA elnöke ismét felszólalt, hogy egy esetleges nukleáris háborút minden eszközzel el kell kerülniük a feleknek, amely kijelentéssel Hszi Csin-ping kínai elnök is mélyen egyetértett. A diskurzust az ukrán elnök is üdvözölte.

Az ENSZ tovább folytatta vizsgálódását a katonai konfliktus 265. napján a háborús bűnök tekintetében. Úgy vélik, hogy Oroszország és Ukrajna egyaránt elkövetett súlyos bűncselekményeket, többek között a hadifoglyok kínzása és megbecstelnítése terén. Angol hírszerzések szerint a tél beköszönte is súlyos szerepet játszhat a háború kimenetelében: a rövidebb nappalok, a fagyos hőmérséklet, az erős szél és a téli öltözékek hiánya meggyorsíthatja az orosz-ukrán konfliktus lezárását. 

Friss hír mindeközben kedd délután, hogy légicsapások érték Kijevet. A légvédelem négy rakétát is megsemmisített, de a város több pontjában is becsapódások történtek. A mentők ellepték Kijev központját, halálestekről egyelőre nem érkezett hír.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás