promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin foghatja a fejét, gigászi lépést tett Ukrajna a háború befejezése felé
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szerda esti órákban érkeztek a legelső hírek arról, hogy az orosz csapatok kivonulnak a kulcsfontosságú herszoni területekről, amely óriási fordulatnak bizonyulhat a háborúban. A visszavonulás ténye hatalmas csapás Putyinnak és Oroszországnak, nézzük, mi minden történt a katonai konfliktus 261. napján. 

Zelenszkij katonái Herszon köré gyűrűznek, és bár óvatosan, de kezdik megközelíteni a várost. Az orosz visszavonulás előtt arról lehetett tartani, hogy az ukránok csapdától félnek, azonban erre már nem sok esélyt látni. Az ukrán erők felszabadították Snihurivka városát, és nyomulnak előre Herszon irányába. 

Az orosz védelmi miniszter szerint nincs itt semmi látnivaló, csapataik az előre eltervezettek szerint húzódnak el a Dnyeper folyó keleti oldalán. Ezzel szemben az ukrán hadierő észak és nyugat felől közelíti meg a régiós fővárost. 

„Nem olyan egyszerű a visszavonulás, mint sokan hinnék, az orosz hadierők nem fognak eltűnni Herszonból egy-két nap alatt. Legalább egy hetet igénybe fog venni a művelet”

- nyilatkozott Oleksii Reznikov, Ukrajna védelmi minisztere a Reuters-nek. 

Zelenszkij továbbra is óvatos bármiféle diadalmi bejelentéssel, türelmesen kívánják felszabadítani a térséget, megbizonyosodva arról, hogy semmiféle csapdát nem állított nekik Moszkva. 

Az USA egyik legmagasabb pozícióban lévő tábornokának becslése szerint legalább 100 ezer orosz katona veszíthette életét a háború során. Az áldozatok száma nagyságrendileg megegyezhet ukrán oldalon is. Az USA egyébként tovább támogatja Zelenszkij erőfeszítéseit, ezúttal egy 400 millió dolláros segélyt küldenek Ukrajna és hadserege számára. Ezt az összeget Zelenszkij és vezérkara a katonai csapataik fejlesztésére, illetve Ukrajna infrastruktúráinak karbantartására és javítására költheti nagy valószínűséggel. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás