promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyint rendkívüli vád érte, miközben Zelenszkij újabb lesújtó adatot közölt a háborúról
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Komoly vádak érték Putyint a háború 259. napján, a Herszonért folytatott harcok pedig tovább gyűrűztek. Nézzük, melyek az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményei.

Budapesten tartott beszédet John J. Mearsheimer amerikai politológus a minap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – számolt be a novekedes.hu. A professzor a szónoklatában megvádolta Putyint és az orosz vezérkart azzal, hogy esze ágában sem volt megszállni Ukrajnát.

„Az orosz elnöknek sosem állt a szándékában Ukrajna elfoglalása, a katonai ereje sincs meg hozzá"

- fogalmazott a professzor. Szerinte Ukrajna NATO-tagságát szerette volna megakadályozni Oroszország, illetve azt, hogy a Nyugat bázisa legyen Ukrajna az oroszokkal szemben. Ezt az álláspontot sokan vallják, hiszen az USA a háború előtti időszakban fokozatosan elkezdte felfegyverezni Ukrajnát, amelyre Putyin végül offenzívával válaszolt 259 nappal ezelőtt. 

[[cikk1]]

Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy egy centit se mozdulnak az észak-donyecki területekről, több tucat ukrán támadásról számolt be az ukrán elnök napi szinten a térségben. Tett egy súlyos kijelentést is, miszerint kb. 4 millió ember él jelenleg áram nélkül Ukrajna 14 különböző régiójában, Kijev egyes pontjait beleértve. Az orosz támadások célkeresztjébe kerültek az energetikai infrastruktúrák, ami komoly fejtörést okozhat az ukrán elnöknek, hiszen heteken belül beköszönthet akár egy mínusz 20 Celsius-fokos hideg is Ukrajnában.

Herszon a háború egy kulcsfontosságú színtere, a térséget hónapok óta ostromolják az ukrán csapatok a visszafoglalás reményében. Az ukránok megvádolták az oroszokat, miszerint sorozatosan kifosztják a várost, emellett komoly csapásokat mérnek az infrastruktúrájára. Az utóbbi hetekben beszámoltunk arról, hogy az oroszok csapdát állíthatnak a területre tömegesen beömlő ukrán csapatoknak, ezzel kapcsolatban nem érkeztek újabb fejlemények. 

Zelenszkij a fekete-tengeri gabonaexport kiterjesztését sürgeti, miközben további támogatásokat kért az USA-tól, ameddig a békét vissza nem állítják. Arról is beszélt az ukrán elnök, hogy ameddig Oroszország offenzívája véget nem ér, a klímacélokat nem tudják betartani a térségben. Találgatásra adott okot a napokban, hogy Zelenszkij és Putyin részt vesznek-e balin a G20-csúcson, úgy tűnik, előbbi online csatlakozik, az orosz elnök hiányára azonban fel vannak készülve a szervezők.

[[cikk2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás