promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin terrorizmusra gyanakszik, mellbevágó fordulat a háborúban
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kiderült, mekkora a kár az Északi Áramlatot ért vezetéken, Putyinnak pedig nincsenek kétségei a fejleményekkel kapcsolatban. 

A Reuters október elején közölte, hogy az Északi Áramlat gázvezetéken történő helyszínelés komoly szabotázs gyanúját vetette fel, most azonban fény derült arra, hogy pontosan mekkora a baj. Svéd és dán hatóságok mellett az oroszok is megvizsgálták a szivárgásokat a vezetéken, amely Oroszországot és Németországot köti össze a Balti-tenger mentén, és amelynek központi szerepe lehet a háború kimenetelét illetően. 

A Gazprom szakemberei úgy vélik, hogy nem csupán szabotázs, de szándékos robbantás történhetett.

A Gazprom vezetője, Alekszej Miller jelentette azt nekem, hogy a megvizsgálták a robbanás helyszínét. Ez egy egyértelmű és nyilvánvaló terrorcselekmény"

- nyilatkozott Vlagyimir Putyin, orosz államfő.

Az Északi Áramlaton dolgozó szakemberek, üzemeltetők pedig az alábbi közleményt adták ki:

A biztonsági egységek közölték, hogy jelentős károk keletkeztek a gázvezetékben. Bizonyítékok is a birtokunkba vannak, ezeket most közelebbről is megvizsgáljuk."

Sokan úgy gondolták eleinte, hogy meghibásodás is okozhatta a nyomáscsökkenéseket követő összesen négy helyen történő szivárgásokat, azonban ez gyakorlatilag mostmár kizárhatónak tartható. A svéd titkosszolgálat is megerősítette, hogy detonációk történtek az Észak Áramlat gázvezeték 1-es és 2-es zónájában. Az érintett nyugati országok továbbra is erősen nyomoznak az ügyben, Putyin azonban - mint azt gondolhatjuk - se nem nyugodt, se nem türelmes. Nemzetközi terrorizmus ellen indított nyomozást, amely véleménye szerint jelentős gazdasági károkat okozott az orosz államnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás