promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért épp tököt faragunk Halloweenkor? Fény derült a rémisztő rejtélyre
Borítókép:  Pixabay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nyakunkon a Halloween, az amerikai kultúrában ezt a pár napot az év legrémisztőbb időszakának szokták nevezni, és elkezdik ezerrel faragni a tököket, amely szokást az európai kultúra is nagy lelkesedéssel átvett. De vajon milyen messzire nyúlik vissza a töklámpások története? 

Ahogy közeleg a Halloween, hazánkban is ellepik a lakásokat, udvarokat, és nem utolsó sorban a közösségi média platformokat a töklámpások. A paletta elég széles, láthatunk az aranyoson át az egészen rémisztő megoldásokig szinte mindent. Ez az a nap, amikor az amerikai kultúrában mindenki ünnepli egy kicsit a félelmet és a rettegést, az emberekben rejlő sötétséget egy kicsit a felszínre lehet engedni, elindul az úgynevezett "Csokit, vagy csínyt!" körmenet, az emberek beöltöznek, és kezdetét veszi a horrorfilm-maraton is. 

A történészek azonban régóta vitatkoznak azon, hogy pontosan miért október 31-e lett a Halloween, és mi lehet az eredete a jeles napnak. Egyesek szerint a rómaiakhoz, sőt egy ősi, kelta ünnephez, a Samhain-hez is köze lehet. A 8. század környékén november elsejére tette a Római katolikus egyház a mindenszentek napját, amelyen az egyház elhunyt szentjeit ünnepelték, feltehetően ennek is köze volt a Halloweeni "szellemjárás" időpontjának kitűzésében.

Kevesen tudják azonban, hogy a tökfaragás nem Amerikából ered. Egy ír mítoszhoz lehet köze, Stingy Jack (Fukar Jack) históriájához. A történet szerint Jack átverte az ördögöt, hogy egy kis bevételhez jusson. Miután főhősünk meghalt, Isten nem engedte be őt a mennyországba, se az ördög a pokolba. Jack szelleme pedig arra lett kárhoztatva, hogy a világok között barangoljon. Akik hittek Fukar Jack történetében Írországban, elkezdtek nagyobb tarlórépákra ijesztő arcokat faragni, hogy távol tartsák a szellemét. Voltak, akik Jack történetétől függetlenül úgy vélték a hitük szerint, hogy az ebben az időszakban aktív szellemeket tarthatják távol, ha ablakpárkányaikra rémisztő arccal kifaragott tarlórépát tesznek. Miután később az írek elkezdtek Amerikába emigrálni, a szokásukat megtartották, azonban a tökökben gazdag Amerikában inkább azokat használták, illetve a kifaragásuk is könnyebb művelet volt.

A szokásból szép lassan hagyomány lett, Amerikában pedig széleskörben elterjedt, az európaiak pedig átvették az 1900-as években. Hazánkban egyfajta kettős Halloween-ünneplés figyelhető meg, tartjuk a mindenszentek napját, járjuk a temetőket, de emellett sokan faragnak töklámpást is, és töltik rémisztő horrorfilmek társaságában a halloweeni estéket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás