promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döntő fordulat a háborúban: Ukrajna nagy lépésre készül
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Reuters beszámolói szerint visszavonulásról semmi hír, a Kreml készül megvédeni a legnagyobb várost, amelyet elfoglalt az orosz-ukrán háború során, Herszont. 

Herszon egyébként a legelső terület volt, amely orosz irányítás alá került a háború kirobbanása után, most azonban döntő összecsapás következhet a városban. Egyes pletykák szerint az oroszok már arra készültek, hogy kivonuljanak Herszonból, azonban ebből egy szó sem igaz, a megszálló erők is gyülekeznek, és készülnek az ütközetre az előrenyomuló ukrán katonákkal szemben.

Egy héttel a háború kirobbanása után Herszon már az oroszok kezében volt, február 24-ére teljes katonai irányítás alá vonták a 300 ezer főt számláló várost. A múlt hónap végén pedig Putin bejelentette, hogy Herszon már nem önálló város, hanem az úgynevezett orosz anyaföld része - amely kijelentést a világ számos vezetője elutasított.

Az utóbbi hetekben az orosz erők visszaszorultak a régióban, és annak a veszélynek is ki vannak téve, hogy a Dnyipro folyó nyugati partján beszorulnak, ahol Herszon is fekszik. 

„Míg a lakosságot evakuálták Herszonból, nincs jele annak, hogy az orosz katonák elhagyni készülnének a várost”

– mondta Olekszij Aresztovics ukrán elnöki főtanácsadó.

Amennyiben az egyre feltörekvő ukránok visszafoglalnák Herszont, az egy óriási lépés lenne a régió felszabadítása felé vezető úton, illetve megnyitná a lehetőséget a további előrenyomuláshoz a Krím-félsziget irányába.

A következő napok, hetek sorsdöntő jelentőségűek lehetnek, hiszen egyes jelentések szerint Popivka települését már felszabadították az ukránok, így csak néhány kilométerre vannak Szvatovétól, ami szintén óriási fogás lenne. Popivka és környéke magaslaton helyezkedik el, ami nagy előnyt jelenthet, hiszen a Szvatovét védő orosz erőket fentről könnyedén be lehet azonosítani. 

[[cikk2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás