promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A királyi család tiltotta, Harry herceget végül mégiscsak a terápia mentette meg önmagától
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Újabb támadás a kis hercegtől.

Szinte egyszerre jelent meg két teljesen egymásnak ellentmondó hír: a királyi család száját soha el nem hagyta a terápia szó, és hogy Harry herceg a terápiának köszönhetően hagyta ott a régi életét. Ha a kettőt párhuzamba állítjuk, akkor arra is lehet asszociálni, hogy a királyi család tudatosan nem hisz a terápiában és ezért kimondottan tudatosan tiltotta úgymond Harryt - mindenki mással együtt - attól, hogy kibeszélje magát egy pszichológussal. Hogy vajon miért? Mert talán tudat alatt féltek attól, hogy a terápia által a kisherceg megerősödik lelkileg, s nehezebb lesz majd irányítani.

Harry 10 évet töltött katonaságban, 12 évesen pedig elveszítette az egyik legfontosabb személyt az életében, az édesanyját, Diana hercegnőt. Már akkor érezni lehetett, hogy rá volt és rá lesz az egész történet a legnagyobb hatással, és az utána következő években egyre jobban bebizonyosodni látszott, hogy Harry egyáltalán nem találja a helyét, de még saját magát sem. Tompán és monotonan végezte el a kötelességeit, az örömforrásait meg az elzüllőtt pillanataiból merítette. Akkor kezdett megérkezni önmagába, amikor összejött Meghan Markleval, ez vitathatatlan. Elképzelhető, hogy a lány a legjobbkor jött ahhoz, hogy a kis herceg ne vesszen el örökre, hogy rájöjjön, nem úszhatja meg a mélyrenézést: az is nagy segítség volt neki, hogy végre nem egyedül harcolt a mindenséggel, hanem már ketten voltak a világ, de inkább a királyi családdal szemben. Ha

„Biztosan kijelenthetem, hogy az, hogy 12 évesen elvesztettem édesanyámat, és így az elmúlt 20 évben minden érzelmemet elfojtottam, nemcsak a magánéletemre, hanem a munkámra is komoly hatással volt. Valószínűleg számos alkalommal nagyon közel álltam a teljes összeomláshoz, amikor minden oldalról bánat, hazugság és tévhitek árasztottak el,"

- 2017-ben beszélt először Harry arról, hogy milyen hatással volt az, hogy az anyukája meghalt. Akkor beszélt először arról, hogy mit érzett belül és mit érzékelt a Palotából. Nem biztonságot és nem otthont, hanem káoszt, hazugságokat, szomorúságot, elnyomást és megfeleléseket. Rendkívül sok csend telepedik a Buckingham-Palota levegőjébe, falaiba, helyiségeibe és az ott élt és jelenleg is élő személyek jelenlétébe. Elképzelhető, hogy ezért a sok sötét és mély csendért tenne meg mindent Károly király is, hogy még véletlenül se kapjanak napfényt: a titoktartásért fizetné le még a saját fiát is, azért, hogy a királyi család hírneve ne piszkolodjon be. Hibáztathatjuk ezért? Ez az öröksége, ez maardt meg a szüleiből, a nagyszüleiből, a dédnagyszüleiből. Míg mi akár egy ház vagy bútor vagy bármi más örökségünkre vigyázunk, a királynak ez az öröksége.

A családot kikerülve azonban Harry elkezdett terápiára járni, és állítása szerint ez segített neki abban, hogy ráébredjen, ahhoz hogy jobban legyen, ott kell hagynia a régi életét.

„Abban a pillanatban, amikor elkezdtem terápiát, felnyílt a szemem. Egész életemben azt gondoltam, hogy csak egyféleképpen élhetek. És a terápia szétrobbantotta ezt a buborékot,"

- kezdte a beszédét a minap Harry herceg egy San Franciscóban létrejött csúcstalálkozón, és hozzátette,

„amikor megtaláltam a coaching felé vezető utat, a következő buborék kipukkadt, és hirtelen rájöttem, hogy most már van perspektívám, és tisztában vagyok az értékeimmel. Visszanyertem az önbizalmat, amiről azt sem tudtam, hogy létezett."

Ekkor beszélt arról is, hogy se a katonaságban eltöltött ideje alatt, se Diana hercegnő okozta traumái miatt se ajánlotta a családja, hogy járjon el pszichológushoz és próbáljon rendbe jönni. Harrynek Meghan kellett ahhoz, hogy kívülről láthassa, ez már nem mehet tovább: amikor a felesége bekerült a családba, és egy mély depresszióba zuhant, Harry akkor észlelte, hogy a királyi családot mennyire nem érdekli a lélek, mivel semmilyen segítségen nem gondolkodtak. Talán ott döntötte el a kis herceg, hogy ideje végett vetni az egésznek, ha nem akar még egy fontos személyt elveszíteni.

A most 38 éves herceg azt is elárulta a csúcstalálkozón, - és egy dokumentumfilmben is, amit közösen készített el 2021-ben Oprah Winfreyvel, ahol közösen beszélgetnek különböző személyekkel a mentális egészségről -, hogy 28 évesen kezdett el terápiára járni, mert akkor ért el oda, hogy tisztában legyen azzal, hogy segítségre van szüksége, hogy az édesanyja halála miatti traumákat képes legyen feldolgozni. EMDR-terápiát kapott, vagyis szemmozgás-deszenzitizáció és újrafeldolgozás: érzéstelenítés a múltbeli események iránt, hogy könnyebb legyen elfogadni.

A feldogozás nem egyik napról a másikra érkezik meg az életünkben. Viszont, ha tényleg igaz az, hogy a királyi család ennyire elfordította a fejét Harryről és ennyire nem voltak nyitottak a modern terápiára, akkor készülhetnek egy hosszútávú támadásra, mert nem: még a Buckingham-Palota sem teheti meg ennyire, hogy a hatalom és a presztízs miatt háttérbe szorítsa a lelkiegészséget. Soha nincs mentség arra, ha mi magunk lökünk bele valakit még jobban a mocsárba, pedig lehetőségünk lehetne kiszedni onnan.

Ahogy A Korona sorozat első részeiben is hallható, egészen pontosan Mária királynétól: „A Koronának győznie kell. Mindig győznie kell." Igen ám, de vajon tényleg mindig nyernie kell és egyáltalán, milyen áron lesz meg az a győzelem?

[[vid1]]

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás