promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb mocskos titokra derült fény III. Károly megkoronázása előtt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre forr a levegő a brit királyi család körül, és nem úgy tűnik, hogy egy kis friss levegőhöz jutnak, ha így folytatódnak a dolgok. A brit bulvárlapok folyamatosan előhúznak valamit a családtagok múltjáról, és ezúttal nem arcpirító, hanem rettenetesen megdöbbentő részletekre bukkantak rá. 

Károly király nagybátyját, Lajos Ferenc battenbergi herceget azzal vádolják, hogy az 1970-es években bántalmazott egy fiút egy gyermekotthonban. A gyermekben annyira mély nyomott hagyott az esemény, hogy úgy döntött, Arthur Smyth lemond névtelenségéről, hogy vádat emeljen a király nagybátyja ellen.

Smyth az észak-írországi belfasti Kincora otthon lakója volt az 1970-es években, és most azt állítja, hogy a herceg kétszer is bántalmazta szexuálisan, amikor 11 éves volt. Kevin Winters, Smyth ügyvédje elmondta, hogy a gondatlanságra és a gondossági kötelezettség megsértése miatt polgári pert indítottak több állami szerv ellen is. Hozzátette, az ügy kényessége miatt sok bántalmazott úgy dönt, hogy névtelen marad. Kiemelte továbbá, hogy ez az első alkalom, hogy valaki a nyilvánosság elé lépett a Lord Mountbatten elleni vádakkal.

„Nehéz volt ezt a döntést meghozni. Nagyon jól tudja [az ügyfele - a szerk.], hogy mélyen elítéli majd rengeteg ember, amiért hetekkel a királynő halála után került elő a téma”

- fogalmazott Kevin Winters a Mirrornak. A Kincora nevű gyermekotthont 1958 májusában nyitották meg, és 1980 októberében zárták be, egy szexuális zaklatási botrány miatt. A Historical Institutional Abuse Enquiry megállapítása szerint hogy 39 fiút bántalmaztak a Kincorában, és 1981-ben három férfit börtönöztek be 11 fiú bántalmazása miatt. 

Arra azonban nem találtak egyértelmű bizonyítékot, hogy a biztonsági szervek közreműködtek volna a visszaélésben. Az ügyvéd szerint az akkori rendőrségi jelentések csak a felszínt kapargatják ahhoz képest, ami valójában történt a gyermekotthonban 22 éven keresztül. 

Lajos Ferencről egyébként már az 1930-as években azt pletykálták, hogy biszexuális. Teljes nevén Mountbatten Lajos Ferenc burmai Mountbatten gróf vikomt és Romsey báró 1979. augusztus 27-én halt meg, amikor az Ideiglenes Ír Köztársasági Hadsereg felrobbantotta a hajóját, amelyen családjával együtt tartózkodott. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás