promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kínaiak egyértelműen háborúra készülhetnek, brit vadászpilótákat toboroznak
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orosz-ukrán válságot kihasználva akarnak Tajvanra lecsapni.

Miközben a világ lélegzetvisszafojtva figyeli az orosz-ukrán háború fejleményeit, suttyomban Kína is mocorogni kezdett, hogy bekebelezze a nála 266-szor kisebb területű Tajvant. A szigetlakók persze nem kérnek a nagy szomszéd gondoskodásából, és azok „egy ország, két rendszer” elgondolása sem tetszik nekik.

Miközben Putyin Ukrajnát kívánja megregulázni, Hszi Csin-ping kínai elnök a napokban is kijelentette, hogy Kína nem mond le az erő alkalmazásáról Tajvannal kapcsolatban. Augusztusban látványos hadgyakorlatot is végrehajtottak a szigetország mellett, arra azonban gondosan ügyeltek, hogy ne okozzanak semmiféle nemzetközi konfliktust.

A kínaiak azonban nyilvánvalóan nem mondtak le tervükről, amit az is alátámaszt, hogy tucatjával kezdtek egykori RAF-pilótákat toborozni. A brit Királyi Légierő hajdani katonáinak az lenne a feladatuk, hogy kioktassák a kínaiakat, miként lehet védekezni a nyugati harci repülőgépek, helikopterek és más fegyverek ellen.

Elemzők szerint egy egyértelmű háborús készülődést jelent, azt azonban mind a tajvaniak, mind pedig a nyugati hatalmak (különösen az Egyesült Államok) többször hangsúlyozták, hogy egy támadás esetén Kína nemzetközi szankciókra és diplomáciai elszigeteltségre számíthat, sőt a lefuttatott szimulációk szerint a sziget – amerikai segítséggel – képes lenne magabiztosan megvédeni magát az invázióval szemben.

Hszi elnök már 2012-ben és 2017-ben is beszélt Tajvan hozzájuk csatolásáról, és a nemrég elhangzott beszédében is azt hangsúlyozta, hogy ennek be kell következnie Kína 2049-re tervezett megújulásáig. Úgy tűnik, hogy ezt a dátumot most jócskán előre kívánják hozni.

Jó alkalmuk kínálkozik rá, hiszen a nyugat jelenleg minden energiáját az orosz-ukrán válság megoldására fordítja, és az északkeleti szomszédunk folyamatos felfegyverzése mellett egyértelműen kevesebb hadi eszköze maradna, amiből Tajvant is elláthatná.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás