promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A legrejtélyesebb jelenséget sikerült videóra venni, még sincs magyarázat a látottakra
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Death Valley Nemzeti Park minden szempontból furcsa hely. Az észak-amerikai Death Valley a Föld egyik legforróbb helye és a legfurcsább tulajdonsága a titokzatos Racetrack Playa. Itt sziklák kúsznak a lapos sivatagi tájon, és látszólag nem hajtja más erő, mint a sajátja.

Mi lehet a vitorlás kövek rejtélye

A Kalifornia és Nevada határán található Death Valley Nemzeti Parkot 1933-ban nyilvánították védetté és itt található a világ egyik legfurcsább jelensége: a sziklák, amelyek gravitációs ok nélkül mozognak a sivatagi talajon.

A "vitorlás kövek" néven ismert sziklák mérete apró mérettől több száz kilóig terjedhet.

Bár még soha senki nem látta őket saját szemével mozogni, a kövek mögött hagyott hosszú nyom és a helyük időszakos változásai egyértelművé teszik, hogy igen, valóban mozognak.

Mi lehet a tudományos magyarázat?

A Racetrack Playa kőzetei dolomitból és szienitből vannak, ezekből az anyagokból vannak a környező hegyek. Az eróziós erők hatására zuhannak le a szaraz sivatagi talajra és onnan vízszintesen mozognak, tökéletes nyomokat hagyva maguk mögött.

A legnagyobb sziklák közül sok 400 méter hosszú nyomot is hagy maga után, ami arra utal, hogy valóban nagy távolságra „sétálgatnak” a forró sivatagban. A durva fenekű sziklák egyenes nyomokat hagynak, míg a sima fenekű sziklák hajlamosak kacskaringó utat bejárni. A vitorlás köveket az 1900-as évek eleje óta figyelik és tanulmányozzák, és számos elméletet vettek már fel titokzatos mozgásuk magyarázatára, de biztosat nem tudunk.

2014-ben a tudósok először tudták megörökíteni a kövek mozgását időzített felvételekkel. Az eredmények határozottan arra utalnak, hogy a vitorlás kövek a jég, a víz és a szél tökéletes egyensúlyának az eredményeképp mozognak.

A Death Valley vitorláskövei továbbra is izgalomban tartják a park látogatóit és a tudósokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás