promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hamarosan fontos változás lép életbe Magyarországon, sokan nem fognak örülni – jön a téli óraátállítás
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pont az ünnepek előtt fog megtörténni.

Megvan az időpont: október 30-án kezdetét veszi a téli időszámítás, vagyis ismét eljött az óraátállítás ideje. Ezúttal egy órával vissza kell állítani az óráinkat, ez pedig azt jelenti, hogy egy órával többet alszunk azon az éjszakán. Igaz, van ennek egy negatív hozadéka is, hiszen így egy órával hamarabb is fog sötétedni.

2020-ban még arról volt szó, hogy az akkori lesz az utolsó téli óraátállítás Magyarországon és az Európai Unióban, de azóta sem törölték el. Pedig 2018-ban közel 5 millió európai polgárt kérdeztek meg arról, hogy maradjon-e az óraátállítás vagy sem, és a válaszadók 84 százaléka igennel szavazott. Ugyanis nagyon sok ember szervezetét megviseli az óraátállítás, emellett az energiamegtakarítás hiányát is felhozták indokként. Magyarországon is volt közvélemény-kutatás ezzel kapcsolatban, és ott az az eredmény született, hogy ha eltörölnék az óraátállítást, akkor a legtöbben a nyári időszámítást preferálnák inkább.

Na, de mennyi villamos energia spórolható meg egy ilyen óraátállítással? A Mavir Magyar VIllamosenergia-ipari Átvitel Rendszerirányító Zrt. korábban kiszámolta, hogy ezzel évente egy közepes méretű magyar város éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű energiát spórolunk meg hazánkban.

Az óraátállítással kapcsolatos tárgyalások azonban megakadtak az Európai Tanácsban, és azóta sem volt ismét napirenden. Szóval egy darabig még biztos, hogy velünk marad az óraátállítás, és nagyon fontos, hogy senki se felejtse el, hogy október 30-án, vasárnap hajnali 3 óráról 2-re kell majd átállítani az óráinkat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás