promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: a világhírű Nike-szlogen valójában egy sorozatgyilkos utolsó szavai voltak?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Nike „Just Do It” szlogenjének baljós története, amelyet egy gyilkos utolsó szavai inspiráltak a kivégzése előtt.

A Nike „csak csináld”, azaz „Just Do It” kampánya 1988-ban indult, ikonikus szlogenje hamar a márka központi eleme lett. 

A kettős gyilkos, Gary Gilmore kivégzés előtti utolsó szavai a kivégzőosztagnak címezve az volt, hogy Csináljuk meg, vagyis Let's Do It.”

Dan Wieden, a Wieden és Kennedy reklámügynökség alapítója arra ösztönözte a márkát, hogy a „Just Do It” kifejezést először is adaptálja egy 1988-as tévéreklámhoz, ezzel színre lépve és bemutatva először a szlogent a világnak. Nehéznek tűnik elhinni, de minden idők egyik legismertebb marketingszlogenjét – a Nike „Just Do It”-jét – egy gyilkos utolsó szavai ihlették.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának nyilvántartása szerint Gilmore kirabolt és megölt egy benzinkutast, majd egy motelmunkást. A feljegyzések szerint Gilmore közben kézen lőtte magát, és unokatestvéréhez, Brendához menekült orvosi segítségért, de a nő átadta a rendőrségnek, lebuktatva őt.

Gilmore-t októberben halálra ítélték, és ugyanabban az évben Utah állam börtönébe került. Amikor három hónappal később, 1977. január 17-én a halálraítélt kivégzése előtti utolsó pillanatában megkérdezték tőle, hogy mondana-e valamit, ő csak annyit válaszolt az öt fős tüzelőosztagnak, hogy „gyerünk, csináljuk meg”.

Miután a Nike debütált egy futó reklám kapcsán a szlogennel, az eladások robbanásszerűen megnőttek.

Wieden a Dezeen tervezői weboldalnak adott külön interjúban ezt mondta:

„Próbáltam írni valamit, ami leköti, hogy megszólítsa azokat a nőket, akik most kezdtek el sétálni, hogy formába lendüljenek, és olyan embereket, akik világklasszis sportolók voltak. És ugyanolyan kapcsolat volt velük."

A szlogent sok-sok nyelvre lefordították, és még mindig változatlanul a márka sikeres szlogene, annak ellenére, hogy ki inspirálta, és főleg, hogy mikor. Az Amerikai Vakok Alapítványa 1995-ben a Nike-nak ítélte oda az Access Award-ot egy Braille-írással készült „Csak csináld" plakát elkészítéséért és terjesztéséért.

Az INSIDER a felvetés után megkereste a Nike-t, hogy megjegyzést fűzzön a „Just Do It” megírt történetéhez, de nem kapott választ.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás