promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hamarosan belefullad a szemétbe Budapest? Fellázadtak a kukások, és nem tudni, hol a történet vége
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a kedd reggel sem indult valami megnyugtatóan, az FKF Ecseri úti telephelyén ugyanis sztrájkba kezdtek a vállalat dolgozói. Jelenleg arra várnak, hogy valaki leüljön velük tárgyalni a fizetésükről, azonban ez eddig nem történt meg. A kukások azt mondják, holnap sem állnak be dolgozni, ha nem sikerül megállapodni a béremelésükről. 

Hajnalban kapta a fülest a Blikk szerkesztősége, hogy valami készül az FKF Ecseri úti telephelyén, ugyanis a kommunális és szelektíves szemetesek kedden reggel nem vonultak ki, ellenben a helyszínen rengeteg dolgozó gyűlt össze. A biztonsági őrök pedig megpróbálták megakadályozni, hogy a lap tudósítson az eseményről, olyannyira, hogy meg is ütötték a helyszínen tartózkodó kollégájuk kameráját.

A hulladékszállítás egy része tehát leállt kedd reggel, de voltak olyan helyek, ahonnan elszállították a szemetet. Amint utóbb kiderült, az FKF szemétszállítással foglalkozó munkavállalói azért döntöttek a munka beszüntetése mellett, mert korábban valaki azt nyilatkozta, a hulladékszállítók fizetése akár a 400 ezer forintot is elérheti, amennyiben eltöltöttek egy bizonyos időt a vállalatnál, azonban a dolgozók ezt cáfolják. A helyszínen a lap tudósítójának valaki azt mondta, nagyjából kétszázezreket keresnek, miközben az ő felelősségük, hogy a város ne fulladjon bele a szemétbe. 

Az ott dolgozókat továbbá az is fájdalmasan érinti, hogy az FKF ellenőröket vett fel, akik nagyrészt nyugdíjazott rendőrök, és akik azt ellenőrzik, hogy szemétszállítás közben kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, illetve, hogy be van-e jelentve az a szemetes, amit kiürítenek. Ezek az ellenőrök azonban 100–150 ezer forinttal többet keresnek, mint maguk a szemétszállítók, akik elvégzik az érdemi munkát. A lap azt is megtudta, hogy az ellenőrök fizetése hozzávetőlegesen 350–400 ezer forint.

A HVDSZ 2000 szakszervezeti elnöke, Király András úgy látja, a spontán megmozduláshoz még többen fognak csatlakozni. A dolgozók jelenleg arra várnak, hogy a menedzsment tárgyaljon velük, és egy olyan vezetőt küldjenek oda hozzájuk, aki döntési kompetenciával bír. Miután hallották, mi történik az ecseri telephelyen, az újpalotai dolgozók szintén úgy döntöttek, hogy a hulladékszállító járművekkel visszatérnek a telephelyükre. 

Ha nem sikerül megállapodásra jutni, a sztrájk holnap is folytatódik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás