promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A toxikus szeméthegy jövőre túlnövi a Tádzs Mahalt
Borítókép:  AFP/Prakash Singh
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Napi kétezer tonnával nő a ghazipuri szemétlerakó mérete, mely 17 éve elérte maximális befogadóképességét. Magassága jövőre lehagyja a közeli Tádzs Mahalét, ami miatt repülési jeladót kell elhelyezni rajta. Mérgező gázt bocsát ki magából, ami miatt a környékbeliek lélegezni is nehezen tudnak.

India a második legnépesebb ország a Földön, ennek megfelelően mintegy 62 millió tonna szemetet termel évente a csaknem 1,4 milliárd fős lakosság. Ha marad a „termelés” üteme, a mennyiség 2030-ra 165 millió tonnára rúg majd. Az ország talán legszemetesebb városa Újdelhi, amelynek Ghazipur városrésze nem kívánt hírnevet szerzett magának az elmúlt évtizedekben. A kerületben működik egy szemétlerakó, melyben annyi hulladék gyűlt össze, amiből némi képzavarral élve több mesterséges szigetet lehetne építeni az óceánban.

A ghazipuri lerakót az Independent tudósítása szerint 1984-ben nyitották meg, s 2002-ben érte el befogadóképessége határát. Ennek ellenére tovább ontották ide a szemetet a helyiek. Manapság napi kétezer tonnával bővül a hulladék, melynek köszönhetően negyven futballpályányi területen magasodik az itt tárolt mennyiség.

Jelenleg 65 méteres magasságban áll a hulladék, s mivel évente a mérések szerint tíz métert nő a szeméthegy, a nem messze álló, 73 méter magas, világhírű Tádzs Mahal mauzóleumot jövőre lehagyja.

Ez már az a magasság, amit a repülésirányításnak is figyelnie kell. Az indiai legfelső bíróság arra figyelmeztetett, hogy valamilyen módon a repülőket figyelmeztető jeladóval kell majd ellátni a hegy csúcsát.

A szeméthegyből kutyák, madarak, patkányok táplálkoznak, s napi szinten legalább ezer mélyszegénységben élő ember – főképp gyerek – fésüli át, hátha talál magának valami hasznosíthatót. Ez nem csak gusztustalan, de rendkívül veszélyes is: a szemétből metán szabadul fel, ami mérgező, s gyulékony, rendszeresen lobban fel tűz a szeméthegyen. Tavaly a hulladékhalom egy része leomlott, s két embert temetett maga alá.

A környékbeliek szerint Ghazipur környékén olyan mértékben szennyezett a levegő, hogy alig lehet lélegezni. Az itt lakók folyamatosan orvoshoz járnak légzőszervi és gyomorprobléma miatt, mely ebből fakad. A légszennyezettséget mérő állami hivatal szerint a levegőben megengedhető maximum szennyezettségi szint tizenkétszeresét mutatja a Ghazipurban mért mennyiség (az amerikai index szerint).

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás