promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt található a magyar Jurassic World - A bakonyi dzsungelben található sziklafalak jura kori maradványokat tartalmaznak
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagyon szeretem felkutatni azokat a helyeket, amelyekről az ember nem is gondolná, hogy egy magyarországi erdőben vagy hegységben jár. 

Írtunk már a magyar Stonhengeről a magyar Grand Canyonról, de most jöhet a magyar Jurassic World. 

A Csárda-hegyi őskarszt a Bakonyban található, Úrkút településen.  Ez egy több, mint 100 millió éves őskarszt 1951 óta védetté lett nyilvánítva, mivel tengeri állatok mészvázas maradványai vannak amelyek a jurakori sziklafalakban találhatóak.

Azért nem ismerik sokan ezt a jurakori helyet, mivel egy gödörben található és ahhoz, hogy ide ellátogassunk, le kell térni az útvonalról. A Bakony lombjai között elterülő vadregényes látványt egyszerűen nem szabad kihagyni, ha szeretünk belföldön túrázni.

A hely története szerint, 1917-ben szén után kutattak és felfedezték a Csárda-hegy oldalában az ország legnagyobb mangánérc készletét.  Azonban 1951-ben védett területté nyilvánították a helyet és elkezdték kézzel fejteni a magércet és fokozatokban jutottak el az őskarszt eredeti állapotáig, ami által előkerültek tengeri mészköves állatok maradványai.

A legizgalmasabb, hogy egy tanösvény húzódik a területen, ami fantasztikus látványt nyújt és közben átvezet minket a jura korszakon.  

6 állomásból áll a Csárda-hegyi tanösvény, és ez az 1 kilométer hosszú út tartalmaz egy falépcsősort, ami felvezet a hegykatlanba.

Igazi és valódi dzsungelben érezhetjük magunkat, ahogy haladunk felfelé. Leginkább nyáron élvezhetjük a dzsungel érzetet, de ősszel sem kevésbé élvezhető a látvány. Mivel nem megterhelő, sem nem veszélyes az útvonal, ezért gyerekeknek, családoknak is ajánlott és ráadásul ingyenesen látogatható a tanösvény egész évben.

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás