promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oroszoknak ez a háború már olyan, mint nekünk a Don-kanyar volt – mutat rá az elemző
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érik a fordulat, az ukránok komoly meglepetést okozhatnak.

Közel hét hónapja zajlik az orosz-ukrán háború, amelyben az utóbbi napokban váratlan fordulat látszik kirajzolódni. Úgy tűnik, hogy a hazájukat védő ukránok sikeres ellentámadásba tudtak átmenni, és a támadóktól visszaszerzett területek nagysága már több ezer négyzetkilométerre rúg.

Elemzők szerint Putyin hadseregének már nincs elég tartaléka ahhoz, hogy fordítani tudjon a harcok menetén. Az inváziós sereg 150 ezer főt tett ki, ám ennek már bő fele odaveszett, ha a halottak és sebesültek számát nézzük.

Állítólag baj van az orosz katonák moráljával is, a több mint féle éve tartó, sokszor meglehetősen heves küzdelem érthetően őket is megviselte. A brit hírszerzés szerint a támadók most az Oszkil folyó, illetve Szvatovo városa között próbálnak új védelmi vonalat kialakítani, ami egyébként nincs messze az orosz határtól.

A mesébe illő fordulat ellenére Zelenszkij ukrán elnök egyelőre óva int mindenkit attól, hogy máris a győzelemről beszéljen. Orosz részről egyáltalán nem látszik a békés megegyezés szándéka, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az atomkártya is folyamatosan ott van a kezükben.

Fordulatot érzékel ugyanakkor Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő is, aki a Facebook-oldalán két érdekes dologra is rámutatott. Egyrészt arra, hogy a támadók szinte folyamatosan az elavult szovjet technikát használják, és azokból is rengeteg veszteséget kénytelenek elkönyvelni.

„A harkivi offenzívával bizonyítottan 6000 fölé került a megsemmisített orosz eszközök száma… Ez a 6000 eszköz nagyon durván a teljes, 1990 előtti, 150 ezres egykori Magyar Néphadsereg eszköztárának felel meg”

– emelte ki Demkó Attila, aki az irtózatos emberveszteséget máris a második világháborús Don-kanyarhoz hasonlítja. Másrészt arra is rámutatott, hogy Oroszországnak immár erkölcsi aggályai sincsenek, amit a támogatóik közé tartozó, zsoldosoknak számító Wagner-csoport kétségbeesett próbálkozása is alátámaszt:

„Hosszú időre ítélt bűnözőkkel akarják feltölteni az egységeiket, és akár új alakulatokat kialakítani. Aki még tisztelni tudja ezt az Oroszországot, nézze meg ezt az oroszpárti videót. Oda jutottak, hogy a »Piszkos tizenkettőre« fanyalodnak – a világ papíron 2. legerősebb hadserege. Ezért nem lehet persze leírni sem Moszkvát: nincs erkölcsi határ, nagyjából bármire képesek, és az energiafegyver az övék – aki ezt figyelmen kívül hagyja, a következő teleken rosszul jár.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás