promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet halála után lázadoznak az egykori gyarmatok, nagyon komoly brit kincsekre tartanak igényt
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fosztogatás vagy ajándékozás történt? Erről folyik most a vita.

A Brit Birodalom az egykori gyarmatai kárára nőtt nagyra, és még ma is sok olyan állam tartozik a Nemzetközösséghez, amelynek lakói hajdan sokat szenvedtek az angol elnyomás alatt. Az utóbbi időkben mindezt szóvá is tették a királyi család jelenlegi tagjainak, sőt több ország is jelezte, hogy a közeljövőben a függetlenséget választaná.

A briteknek ebbe persze nem sok beleszólásuk lehetne, a nemrég elszakadt Barbadost, vagy a hasonló terveket szövögető Jamaicát aligha fogják fegyveres erővel megszállni emiatt. III. Károly király uralma amúgy is inkább csak névleges ezeken a területeken.

Az egykori gyarmatok azonban most egy olyan tervvel álltak elő, amely igencsak érzékeny ponton érintheti a briteket. Állítólag a királyi ékszereken lévő, nagyjából 800 millió dollárt érő gyémántokat szeretnék visszakapni, ez pedig igencsak kellemetlen helyzetet szülhet.

A viharfelhők elsősorban a Koh-i-Noor gyémánt fölött gyülekeznek, amely a 19. század közepén került Viktória királynő birtokába, és jelenleg az anyakirálynő koronáját ékesíti. Indiából származik, ők tarthatnának tehát jogosan igényt rá. Ugyancsak kétséges a Great Star of Africa nevű gyémánt sorsa, amely szintén koronaék, ám a 20. század elején Dél-Afrikában bányászták.

Az érintett térségekben mindig is az volt az általános vélekedés, hogy az említett drágaságok fosztogatás eredményeként kerültek Londonba, míg a britek szerint azokat az uralkodóik ajándékba kapták. Ennyi idő után nyilvánvalóan képtelenség már igazságot tenni, de II. Erzsébet sajnálatos halála jó alkalmat teremt a téma felmelegítésére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás