promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így teltek Erzsébet királynő utolsó órái – a család nagy része már nem ért oda hozzá időben
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A gyermekei, Károly és Anna még élve láthatták őt. 

A 96 éves korában elhunyt II. Erzsébetet gyászolja az egész világ. A brit királynő szeptember 6-án még látszólag jókedvűen fogadta az Egyesült Királyság frissen beiktatott miniszterelnökét, Liz Trusst, a következő napon azonban már gyengélkedni kezdett, csütörtökön pedig elhunyt.

A halálát magyar idő szerint este fél 8 táján közölték a nyilvánossággal, bár a hírek szerint Erzsébet mintegy két órával korábban hunyt el. Az ilyenkor szokásos protokollt figyelembe véve a késlekedés természetesen érthető.

Utólag már az orvosok számára alighanem egyértelmű jeleket fedezhetünk fel a királynő megromlott egészségével kapcsolatban a róla készült legfrissebb fotókon. Különösen a Liz Truss felé nyújtott jobb kezének lilás elszíneződése árulkodó, ez a szakemberek szerint a nem kielégítő vérkeringés eredménye, és úgy tűnik, hogy az uralkodónő valóban szívelégtelenség következtében távozott közülünk.

Erzsébetnek az utolsó óráit is nagyjából rekonstruálni tudjuk. A halottas ágyánál a két gyermeke állt ott, Károly és Anna, míg Vilmos és András herceg, valamint a családdal feszült viszonyt ápoló Harry valószínűleg már csak holtan láthatták a királynőt. Harry a felesége, Meghan Markle nélkül utazott, de csupán este 8 óra körül érkezett meg Balmoralba.

Az orvosok akkor riasztották a családot, amikor már biztosak voltak benne, hogy Erzsébetnek csupán órái lehetnek hátra. A hivatalos jelentések szerint az uralkodó békésen aludt el örökre, független orvosok szerint azonban a keringési problémái miatt korábban gyakran lehettek nagy fájdalmai.

Erzsébetet alighanem perifériás artériás betegség gyötörhette, amelynek a legenyhébb tünete a láb zsibbadása és gyengesége, innen eredhettek a mozgásproblémái. Ha az eset súlyosbodik, a probléma akár nyugalomba helyezett, felpolcolt lábnál is jelentkezhet.

Az orvosok Károlyt az elsők közt értesítették a közelgő tragédiáról, és mivel a walesi herceg éppen a 250 kilométerre lévő ayrshire-i Dumfries House-ban tartózkodott, helikopterrel fél 11-re Balmoralba ért.

Feltűnő lehet, hogy nemcsak a fekete báránynak kikiáltott Meghan Markle, hanem a szépséges Katalin hercegné is hiányzott azon a szomorú estén Skóciából. Az indoklás szerint ő éppen a gyermekeivel volt elfoglalva, akik az első teljes napjukat töltötték az új iskolájukban.

Ebben a távolmaradásban egyébként nincs semmi meglepő, hiszen a házastársak nem szoktak királyi párjukhoz csatlakozni a személyes gyászesetek idején. Erzsébet koporsója feltehetőleg két napig még Skóciában marad, és onnan repülőgéppel viszik Londonba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás