promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt II. Erzsébet brit királynő
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világtörténelem egyik leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója volt.

96 évesen elhunyt II. Erzsébet brit királynő. 1952. február 6-án került a trónra, édesapját, VI. Györgyöt követve. A fiatal hercegnőt Kenyában érte a király halálhíre, és rögtön ekkor döntenie kellett a saját uralkodói nevéről.

Mivel az Elizabeth Alexandra Mary neveket kapta a keresztségben, megmaradt az Erzsébetnél. Mindez állítólag felbőszítette a skótokat, akiknek a trónján korábban nem ült még Erzsébet nevű királynő.

70 évnyi uralkodásával II. Erzsébet történelmi léptékben is jelentős uralkodónak számított. A listát XIV. Lajos vezeti, a híres Napkirály, aki 1643 és 1715 között állt Franciaország élén, vagyis 72 éven és 110 napon keresztül.

II. Erzsébet 2021 áprilisában vesztette el férjét, Fülöp herceget, akivel 1947-ben kötött házasságot. A királynő egészségi állapotának romlásáról 2021 októberében hallhattunk először híreket, akkor egy éjszakát kórházban kellett töltenie, a Buckingham-palota tájékoztatása szerint előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából.

Pár nappal később már arról hallhatott a közvélemény, hogy Erzsébetnek az orvosai legalább két hét pihenést javasoltak, amely idő alatt az ülőmunkát is minimálisra kell csökkentenie. A betegeskedés első jele az volt, amikor a királynő bottal érkezett meg a westminsteri apátságban tartott misére, erre pedig 2003 óta nem volt példa.

Később Erzsébet utazásokat is lemondott, és az udvar külön hangsúlyozta, hogy mindennek nem a globális koronavírus-járvány az oka. Tavaly november első felében nem vett részt a skóciai Glasgowban rendezett nemzetközi klímacsúcson sem. 2022 márciusának végén megjelent a néhai férje, Fülöp herceg emlékére rendezett istentiszteleten, de akkor már nehezen mozgott, segítségre volt szüksége a járáshoz. Májusban csaknem hat évtizede először kezdődött II. Erzsébet királynő távollétében az új brit parlamenti évad, az uralkodónő „időnkénti mozgásproblémák” miatt maradt távol.

Az uralkodónő idén július óta hivatalosan nyári szüneten tartózkodott skóciai otthonában, a Balmoral kastélyban. A tradíciókkal szakítva ott fogadta a leköszönő Boris Johnsont, illetve a hivatalba lépő új miniszterelnököt, Liz Trusst. Szeptember 8-án oda sietett az aggasztó hírek hallatán a trónörökös Károly herceg, valamint a felesége, Camilla, illetve Vilmos herceg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás