promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet királynő egyre rosszabbul lehet, a miniszterelnöknek is el kell utaznia hozzá Skóciába
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Régi hagyományt borítanak fel ezzel, már nem először az uralkodónő gyengélkedése óta.

A 96 éves II. Erzsébet kereken 70 éve ül a brit trónon, amivel az egész világtörténelmet tekintve is az élbolyba tartozik. Az uralkodónő az utóbbi időkben egyre többet gyengélkedik, és emiatt nem egyszer a tradíciókkal is szakítania kellett már az udvarnak.

Hasonló a helyzet most is, amikor egy politikai átmenet időszakát éljük, hiszen Boris Johnson nemsokára lemond a miniszterelnöki tisztségről, hogy a posztot Liz Trussnak vagy Rishi Sunaknak adja át – ez pár napon belül kiderül.

Ilyenkor a királynő Londonba szokott utazni, hogy beszéljen a távozó miniszterelnökkel, ám most Boris Johnson utazik Balmoralba, Erzsébet skóciai rezidenciájára, hogy a hagyományos találkozót megejthessék. Mindez természetesen újabb pletykákat gerjeszt azzal kapcsolatban, hogy éppen milyen egészségi állapotban van az uralkodónő.

Mindez azt is jelenti, hogy a megválasztandó új vezetőnek sem a Buckingham-palotába, hanem a távoli északra kell majd utaznia a beiktatását követően. Persze, mindez akár elővigyázatosságból is történhet így, hiszen kínos blama volna, ha Erzsébet az utolsó pillanatban mondaná le a fontos találkozókat.

A királynő július 21. óta hivatalosan a nyári szünetét tölti a Balmoral birtokon, de ennél azért többről van szó, nyugodt körülmények közt kellene erőt gyűjtenie az őszi teendői folytatásához.

A történészek egyébként előkapartak egy történelmi precedenst azzal kapcsolatban, hogy nem minden uralkodó fogadta Londonban az új miniszterelnököt. VII. Eduárd például Biarritzban találkozott Herbert Henry Asquith-tel 1908-ban, ezzel azonban nem nagyon lehet takargatni a tényt, miszerint Erzsébet egyre komolyabb egészségügyi gondokkal küzd.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás