promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rusvai Miklós elismerte: hiba volt a kínai vakcina
Borítókép:  RTL Klub
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rusvai Miklós kimondta, hogy hiba volt a kínai vakcina alkalmazása.

A kedd reggeli, hivatalos adatok szerint már több, mint 601,5 millióan fertőződtek meg a világon koronavírussal, ezzel együtt nemrég Németországban bejelentették, hogy szeptember elején megérkezhetnek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) uralkodó változata, az omikron ellen kifejlesztett oltás több millió adagból álló első szállítmányai. Magyarországon jelenleg is több fajta covid-oltással oltják az embereket, ezek közül a leggyengébb hatású a kínai Sinopharm vakcina.

Rusvai Miklós virológus a Blikk-nek adott interjút, amiben elismerte, hogy hiba volt ezzel a vakcinával oltani az időseket. A szakember hozzátette, sosem az immunizáció hatását dicsérte a Sinopharm-nak, hanem a biztonságos voltát.

„Továbbra is fenntartom azt, hogy ez a legbiztonságosabb, és ez jár legritkábban kellemetlen mellékhatásokkal. Az a technológia, ahogyan készül, közel százéves, jól bevált módszer, de mindig hangsúlyoztam, hogy főleg idősekben rosszabb az immunizáló hatása, mint a többi vakcináé”

Rusvai Miklós arra a kérdésre, hogy miért ez a vakcina lehet a leggyengébb mind közül, azt válaszolta, hogy a "Sinopharm inaktivált vakcina, tehát a szervezetbe juttatott vírus nem szaporodik a sejtjeinkben, ezért szinte csak antitestes immunválaszt alakít ki, ami viszonylag gyorsan lecseng, vagyis az antitestek kiürülnek a vérből 4-6 hónap alatt".

A virológus azt javasolja, hogy akik eddig Sinopharmot kaptak, azok más típusú vakcinát vegyenek fel harmadikként, mert akkor sejtes immunitásra is szert tesznek az antitestes immunitás mellett. Rusvai elismerte, hiba volt az időseket a kínai vakcinával oltani, bár ezt akkor még nem lehetett előre tudni.

„Vakcinaínség volt tavaly március-áprilisban, nem tudtak volna időben elegendő más típusú vakcinát biztosítani. Mivel viszonylag hamar kiderült, hogy elsősorban az idősekben kevésbé immugén hatású, azt igyekeztünk elérni, hogy minél hamarabb be lehessen adatni a Sinopharmmal oltottaknak a harmadik oltást”

Rusvai Miklós hozzátette, hogy a Sinopharmmal oltottak egy másik típusú vakcinát vennének fel harmadikként, akkor ugyanúgy többé-kevésbé védettnek érezhetik magukat, hiszen teljes védelem soha sincs. A virológus szerint ősszel ismét megnövekszik a fertőzöttek száma, de mostanra a covid influenzaszerű megbetegedéssé enyhült. Rusvai Miklós eddig egy Jansen és kettő Pfizer-vakcinát kapott, és ahogy ő fogalmazott, a "járványhelyzettől függ, hogy beadat-e egy újabb adagot".

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás