promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent a Vodafone neve, és miért piros a színe? Sokan nem tudják
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az angol telefonszolgáltatónak rövid, de mozgalmas története van.

Nagy figyelmet kapott a napokban a hír, hogy a magyar állam a 4iG céggel közösen megvásárolja a Vodafone hazai vállalatát, mégpedig 1,8 milliárd euróért, vagyis jelenlegi árfolyamon 715 milliárd forintért.

Kevesen ismerik ugyanakkor az angol anyacég történetét, pedig az mindössze 37 év alatt futott be fényes globális karriert. Ma már a világ legnagyobb távközlési szolgáltatója a bevétel alapján, és több százmillió ügyféllel rendelkezik.

Elődje, a Racal Telecom 1982-ben szerzett engedélyt az Egyesült Királyságban mobilszolgáltatások nyújtására, ám ténylegesen csak három évvel később kezdte meg ilyen irányú működését. 1990-re viszont már félmillió ügyfelet szerzett magának, vagyis viszonylag gyorsan befutott.

A Vodafone márkanév minden országban jól hangzik, pedig egy egyszerű szóösszetétellel keletkezett. A VOice DAta FONE (összevonva: Vodafone) arra utal, hogy hang- és adattovábbítási szolgáltatásokat végeznek mobiltelefonokon keresztül.

A cég az 1985-ös induláskor a Racal-Vodafone Ltd nevet viselte, és csak 1991-ben vált szimpla Vodafone-ná, miután elválasztották működését a Racal Electronicstól. A Racal egyébként 1950-ben született meg, és a nevét a két alapítójáról, RAymond Brownról és George CALder Cunninghamről kapta. A színük a vörös-fehér volt, ezt hurcolja magával mind a mai napig a Vodafone is.

Az angol óriás 1999-ben nyerte el a magyarországi koncessziós szerződést, és még abban az évben meg is indította a szolgáltatást. Nálunk 2002-re érték el a félmillió ügyfelet, 2021-ben pedig a második helyre léptek előre, aktív ügyfélszámukat tekintve megelőzve a Telenort.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás