promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő sokáig élnek az emberek ezen a helyen, nincs is messze Magyarországtól
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók megdöbbentő állítása.

Mennyi az átlagéletkor Európában? 80,6 év a statisztikák szerint, ám vannak olyan helyek a kontinensen, és a világon is, ahol bizony í statisztikákat jócskán alá- vagy éppen felülmúlják, és bizony olyan számok jönnek ki, hogy kutató legyen a talpán, aki racionális magyarázatot tud adni az évszámokra és korokra. A Noizz egy hosszabb cikkben számolt be olyan helyekről, amelyek bizony mindenféle statisztikának ellenemennek.

A lap Dan Buettner kutató nyomán ismertette ezeket a helyeket. A szakértő amúgy kék zónának nevezi ezeket a helyeket, ahol bizony az emberek továbbélnek az átlagnál, és így pedig egészségesebbek is. Az egyik ilyen hely az Olaszországban található Szardínia, amely nincs is olyan messez Magyarországtól. Itt nagyon sokan élik meg a 100 évet, a kutatók pedig vizsgálatba kezdtek az okokat illetően.

Vizsgálták az étrendjüket és a DNS-állományukat is. Előbbiről megállapították, hogy az étrendük 49 százalékát teszi ki a gabona, 29 százalékát pedig a tejtermékek, utóbbi esetében nagy hányada ennek a kecskesajt, mint a pecorino, amelyről köztudott, hogy nagy az omega-3 zsírsavtartalma.

Azt is megállapították, hoyg a helyiek keveset stresszelnek, ennek az egyik oka pedig a gyakori, de mérséklet borfogyasztás lehet. Erősek a családi- és baráti kapcsolatok, sokat beszélgetnek, összejárnak, sokat nevetnek együtt, az öregebb generáció pedig nagyon sokszor lakik együtt a fiatalabbakkal, ez pedig fiatalabban tartja az embert.

A kutatás még a japán Okinawa, a costa ricai Nicoya, a görög Ikaria és a kaliforniai Loma Linda esetében állapította meg, hogy tovább élnek az itt lakó emberek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás