promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezzel a kis trükkel napi 50 liter vizet spórolhatsz magadnak: Mutatjuk, hogyan
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mivel a világ nagy része szárazságtól szenved, érdemes figyelembe venni a takarékossági szempontokat. Lehet, hogy ha elolvasod cikkünket, másképp tekintesz alapvető napi szokásokra.

Az Egyesült Királyságban élő átlagemberek körülbelül 142 liter vizet használnak el naponta, ami brutális mennyiség és be kell látni, hogy a napi rutin apró változtatásai, milyen mértékben segíthetik a víz takarékosságát.

A kerti medencék feltöltése, a naponta többszöri zuhanyozás, a kert napi öntözése a hervadó növények védelmében, extra tevékenységnek minősülnek aszály idején. A forróság és a víz túlfogyasztása hónapokig is eltarthat, mivel az édesvízi rendszereknek sok csapadékra van szüksége ahhoz, hogy helyreálljanak az aszályból.

Ha minden ember csökkenteni tudná a vízhasználatát aszály idején, az jelentős segítség lenne a természet felépülésében.

 Íme öt dolog, amit te is megtehetsz akár holnaptól.

1. Egy kis statisztika és a tusolás

Minden percben, amikor a zuhanyfej alatt állsz (attól függően, hogy milyen erős nyomásra van állítva), körülbelül 10 liter víz folyik el percenként. Mivel a legtöbb ember átlagosan hét percig zuhanyzik, a napi vízfelhasználás fele már reggel megtörténik.

Minden lefaragott perccel 10 litert óvsz meg a környezet számára.

Ha hajmosás vagy tusfürdőzés közben leállítod a vizet,  az segíthet a spórolásban, csakúgy, mint a zuhany teljes hosszának lerövidítése. Ügyelj arra, hogy ne válts fürdőzésre, mivel a kádban való pancsolás átlagosan 80 liter vizet használ el.

2. Használjon esővizet a kertben

Szárazság idején egy átlagos kertész több száz liter vizet is felhasználhat növényei hidratáltságának megőrzésére. Vannak, akik öntözőkannát használnak (jó), mások egész nap bekapcsolva hagyhatják az öntözőt. A legtöbben ivóvizet használnak, ami rendkívüli pazarlás, főleg, hogy a növények imádják az esővizet.

Tegyél ki egy nagy tálat és fogd fel vele az esővizet, virágaid hálásak lesznek.

3. Használd a kis öblítést

Öblítésenként a WC körülbelül 5 liter vizet használ fel, a régebbi modellek pedig akár 10 litert is. Ha megoldható, használd a rövid öblítést, hogy jelentősen csökkentsd a felesleges víz mennyiségét.

4. Változtass az autómosó szokásaidon

Ha le kell mosnod az autód, a régimódi módon tedd azt egy vödörrel és szappannal, ahelyett, hogy nagynyomású mosást alkalmaznál. A vödörben lévő víz (nagyjából 30 liter) lényegesen kevesebb, mint a tömlőn átfolyó átlag (körülbelül 15 liter percenként).

5. Hasznosítsd újra a vizet

Ha zöldséget mosol, vagy tevékenykedsz a mosogatóban, gyűjtsd össze a vizet egy tálban a mosogatóban, és később öntsd a növényekre a házban vagy a kertben. Amíg arra vársz, hogy meleg víz jöjjön ki a csapból, használd a hideget a vízforraló feltöltéséhez. Zárd el a csapot, miközben szappanozol vagy fogat mosol. Bár ezek csak csekély megtakarítások, de idővel hatalmas változást jelentenek.

Tehát, ha holnaptól 3 perccel kevesebbet tusolsz és átlagos 4 mosdó használatnál rövid öblítést alkalmazol, akkor máris 50 litert spóroltál egy olyan változtatással, amivel szinte nem is változtattál a napi rutinodon, csak egy kicsit odafigyeltél.

Egy kis odafigyeléssel, 100 liter vizet is meg tud spórolni egy család egy nap alatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás