promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb vírus szabadulhat el Kínából a fertőzött állatok miatt – ezek a tünetei
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A koronavírus-járvány után egy újabb pandémiás időszak erősen betenne a világnak.

Ezt a nyarat hála égnek már nem tudta tönkretenni a koronavírus, de köszönik is szépen az emberek, mert gubbasztottak eleget otthon. Tehát beindultak a nyaralások, na meg a fiataloknak újra dübörög a fesztiválszezon. A Sziget például a mai naptól vette kezdetét két évnyi kihagyás után.

A rossz hír most az, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ beszámolója szerint Magyarországon átlagban ismét emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben.

Az omikron BA.5 alvariánsa rendkívül gyorsan terjed, amelyben az is szerepet játszhat, hogy jobban ki tudja kerülni a Covid-vakcinák által kifejtett immunreakciót, amire már Müller Cecília is felhívta a figyelmet anno. A 60 év felettiek és a krónikus betegek veszélynek vannak kitéve, szóval nekik óvatosabbnak kell lenniük, vagy érdemes felvenniük az emlékeztető oltást, ha még nem tették.

Még nincsen ok a pánikra, de tudósok most egy újabb vírust fedeztek fel Kínában, aminek a terjesztői a cickányok. Remélhetőleg a Langja henipavírus (röviden LayV) nevét nem kell majd úgy megjegyeznünk, mint a koronavírusét.

A Guardian arról számolt be, hogy hivatalosan 2018-ben észlelték, de most kezdenek vele elmélyültebben foglalkozni. A cickányok át tudják adni más állatokra, és emberekre is. Most 35 emberben már azonosították a LayV-t, de azt még nem tudják a kutatók, hogy emberről emberre terjed-e.

Az egeszsegkalauz.hu közben már be is mutatta a tüneteket, ezek pedig a láz, fáradtság, köhögés, étvágytalanság és izomfájdalmak. A 35 megbetegedés többsége gazdálkodóknál fordult elő, a többi fertőzött között pedig gyári munkások is voltak, halálos áldozat azonban nincs.

Wang Linfa professzor, a Duke-NUS orvosi karának munkatársa, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a tünetek hála égnek nem súlyosak eddig.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás