promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eldőlt, hogy Magyarország megtartja-e az 5 forintosokat, vagy kivonja őket a forgalomból
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre kevesebbet ér, sokszor már le sem hajolunk érte, ha meglátjuk a földön.

A Magyarországon érvényben lévő pénzérmék közül előbb 1999-ben a filléreket vonták ki a forgalomból (bár számítási egységként megmaradtak), majd 2008-ban az 1 és 2 forintosoktól is megszabadultunk, és maradt helyettük a kerekítés.

A felgyorsult infláció következményeként az is felmerült, hogy immár az 5 forintosok bevonására is sor kerülhet, hiszen annyira minimális az értékük, hogy a legtöbben már le sem hajolnak értük, ha meglátják a földön.

Balassa Péter országgyűlési képviselő kezdeményezte az 5 forintosok kivonását a forgalomból, azzal indokolva a javaslatot, hogy az érme alapanyagai már önmagukban drágábbak ennél.

„Egy 5 forintos rézből, cinkből és nikkelből áll, a súlya 4,2 gramm, vagyis 238 darab tesz ki egy kilót. A képviselő számítása szerint a háztartási sárgarézhulladék kilója most a színesfémátvevőknél 1500 forint, vagyis jóval több, mint 238 darab ötforintos pénzforgalmi értéke, 1190 forint”

– olvasható a hvg.hu összefoglalójában. Matolcsy György jegybankelnök szerint ugyanakkor a lakosság még szívesen használja az érméket, ráadásul a begyűjtésük is drága lenne, ezért

egyelőre forgalomban maradnak.

Hozzátette azt is, hogy a nemzetközi gyakorlatban is látni arra példákat, miszerint megtartják a kevésbé „gazdaságos” érméket is. Ilyenek például az amerikai 1 és 5 centesek, vagy a 2020 előtti 1, 2 és 5 eurocentesek. A magyarországi 1 és 2 forintosok bevonásánál sem a költségeket elemezték másfél évtizede, hanem az volt a döntő szempont, hogy már nem használta őket a lakosság.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás