promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kőkeményen beszólt a dühös Gorbacsov Putyinnak – ezt üzeni az orosz elnöknek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egykori orosz vezető nem nézi jó szemmel a háborús fejleményeket.

A 91 éves Mihail Gorbacsov aligha lehet boldog attól, hogy a szeme láttára megy tönkre a politikai öröksége. Az orosz politikus 1985 és 1991 között volt az SZKP főtitkára, majd a Szovjetunió elnöke, és ebben a minőségében a nyugattal való kiegyezésre, illetve a kelet-európai államok függetlenné válására törekedett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont – úgy tűnik – éppen ezeket a folyamatokat kívánja visszafordítani, és már meg is tette az első igazán komoly lépést Ukrajna inváziójával. Gorbacsov ezt nem nézi jó szemmel, de nyílt kritikát eddig még nem fogalmazott meg, csupán a baráti körében fejezte ki rosszallását a jelenlegi orosz politikával kapcsolatban.

Az egykori vezető legutóbb Alexei Venediktov újságírónak dörmögte el megjegyzéseit, így kerültek nyilvánosságra a gondolatai. Venediktov egy független moszkvai rádióállomás főszerkesztője volt a közelmúltig, ám a háború kirobbanása után az ő munkahelye is a bezárás sorsára jutott.

„Amit Mihail Gorbacsov tett, az mind megsemmisült. Minden reformja lenullázódott, füstté vált. Amikor megkérdezik tőlem, hogy ezt mire alapozom, akkor azt válaszolom, hogy Gorbacsov távozása idején mindössze egy 4 ezres gyorsreagálású NATO-haderő tartózkodott Európában, ez a következő év végére 300 ezerre fog emelkedni”

– fejtegette az újságíró, akinek a szavai mögött nem nehéz Gorbacsov hasonló véleményét is felfedezni. Venediktov úgy véli, hogy a fejlemények kedvezőtlenek Oroszország számára, hiszen hatalmas ellenséges haderő állomásozik a határaiknál.

A veseproblémákkal küzdő Gorbacsov 2021 végén még maga is kritizálta a NATO terjeszkedését, azt hangoztatva, hogy az USA túlságosan is arrogánssá és magabiztossá vált a Szovjetunió széthullását követően. Mára azonban Putyin is túllőtt a célon, Gorbacsov pedig – Venediktov állítása szerint – feldúlt és mérges, hiszen az élete műve ment veszendőbe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás