promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néz ki ma a 91 éves Mihail Gorbacsov, és ez a véleménye Putyin elnökről
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egykori szovjet vezetőnek köszönhetjük a békés rendszerváltást.

Ha 1985 és 1990 között nem Mihail Gorbacsov állt volna a Szovjetunió élén, akkor nagy valószínűséggel a magyarországi rendszerváltás sem ment volna végbe olyan simán és békésen, ahogyan az végül megtörtént. A politikus – aki a cinikus megjegyzések szerint elveszített egy birodalmat – idén márciusban már a 91. születésnapját ünnepelte, de továbbra is igyekszik figyelemmel kísérni a világ történéseit.

A Nobel-békedíjjal is kitüntetett Gorbacsov nyilvánvalóan nem nézi jó szemmel az orosz-ukrán háborút, ugyanakkor van benne annyi tapintat, hogy nyilvánosan nem kritizálja kései utódát, Putyin orosz elnököt.

Az SZKP volt főtitkáránál szabadabban beszélhet az egykori szóvivője és tanácsadója, Andrej Gracsov, aki a közelmúltban meg is szólalt a sajtóban. Véleménye szerint Putyin nem hirtelen „őrült meg”, amit most látunk tőle, az hosszas előkészítő munka eredménye.

A jelenlegi orosz elnök szerint országa hajdani tekintélyét vissza kell állítani, korrigálni kell mindazt, ami a Szovjetunió 1991-es összeomlásával elveszett. Nyilvánvalóan Gorbacsovot tartja az első számú felelősnek a bekövetkezett – ahogyan ő mondja – katasztrófáért, szerinte ugyanis az egykori kommunista vezető meglehetősen naiv volt, amikor kitárta az ajtókat a nyugat előtt.

Nyíltan egyébként Putyin sem támadja elődjét, inkább azon munkálkodik, hogyan lehetne legalább részben visszaállítani az 1991 előtti állapotokat. Gorbacsov nyilvánvalóan már nem képes megvédeni az akkori döntéseit, és beleállni bármilyen szópárbajba, mert egyrészt semmiféle hatalommal, befolyással nem rendelkezik, másrészt pedig a hírek szerint egyre rosszabb az egészségi állapota.

Súlyos veseproblémái vannak, rendszeres dialízisre kell járnia, ami egy maga korabeli ember esetében persze nem számít ritkaságnak. Szeretett feleségét, Raisza Gorbacsovát már 1999-ben elvesztette, és azóta ritkábban szerepel a nyilvánosság előtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás